Kung Fu Yoga posterCand regizorul si scenaristul Stanley Tong anunta o noua colaborare cu Jackie Chan, se stie de la bun inceput ca filmul va fi un succes garantat de box-office. Pe de o parte pentru ca il avem pe Jackie Chan, e drept ajuns la 63 de ani, cel mai popular actor asiatic la nivel mondial, si, pe de alta parte pentru ca avem experienta unor colaborari anterioare de succes intre Tong si Chan, la filme precum Police Story 3-4, Rumble in the Bronx, The Myth sau CZ12. De aceasta data bugetul pus la dispozitia lui Stanley Tong a fost unul de nu mai putin de 65 de milioane de dolari, deci s-a mizat mult, insa si castigurile au fost de-a dreptul fabuloase: 255 de milioane de dolari la nivel mondial ! Vestea buna e ca aceste castiguri nu au luat drumul unor producatori lacomi de la Hollywood, care decenii la rand au facut bani frumosi pe seama lui Jackie Chan, ce s-a ales in schimb cu faima mondiala, ci au facut profitabila colaborarea dintre producatorii chinezi si cei indieni, ce au finantat productia. Cu filmari realizate in China, India, Emiratele Arabe Unite si Islanda, “Kung Fu Yoga” a beneficiat si de o distributie de zile mari, Jackie Chan fiind secondat de o intreaga echipa de actori cu care a facut o treaba extraordinara: starul chinez in ascensiune Aarif Rahman, actrita si modelul indian Disha Patani aflata la al treilea film din cariera, actorul indian Sonu Sood, cunoscut in India pentru rolurile sale negative ce i-au adus o multime de premii, Eric Tsang etc. Coloana sonora cuprinde 3 melodii, din care la doua e implicat si Jackie Chan ca interpret, dintr-un film pe jumatate indian neavand cum sa lipseasca muzica, o scena muzicala a la Bollywood fiind inclusa in film la final. Filmul este vorbit in cea mai mare parte in engleza, dar si in chineza si indiana.

Kung Fu Yoga secventa 2Profesorul Chen (Jackie Chan), cunoscut de toti apropiatii, simplu, Jack, e cel mai celebru si modest arheolog al Chinei. Descoperirile sale in materie arheologica au umplut multe gauri din istorie, iar faima lui a trecut granitele Chinei. Intr-una din zile, din India soseste Ashmita (Disha Patani), o tanara doctoranda in istorie, ce ii aduce o harta ce o poseda ca mostenire de familie. Aceasta sustine ca pe harta s-ar afla posibilul loc in care ar zacea o comoara nepretuita a anticului regat Magadha. In secolul VII e.n, istoria consemneaza un eveniment straniu: in timpul unei rebeliuni, un anume Arasnava in fruntea legiunii de elefanti ataca pasnicul regat Magadha. Un sol chinez impreuna cu generalul indian Bhima pleaca in Maretul Tang pentru a obtine ajutor militar, in schimbul unui tribut format din 30 de cufere cu nestemate. Dar in timpul unei furtuni de zapada, generalul Bhima dispare impreuna cu tezaurul si oamenii sai, urmele sale nefiind gasite nici pana azi. In baza hartii furnizate de Ashmita, Jack, impreuna cu cei doi asistenti ai sai si Jones (Aarif Rahman), fiul unui prieten de-al lui Jack, devenit vanator de comori, porneste intr-o noua aventura, care il va purta prin mai multe tari, de la temperaturi de -10 grade la calduri insuportabile in desertul Emiratelor. Desigur, aventura e una exploziva, amuzanta si captivanta…

Kung Fu Yoga secventa 1“Kung Fu Yoga” urmeaza reteta tipica a filmelor de succes ale lui Jackie Chan, combinand aventura cu comedia si actiunea, dublata de efecte speciale bine realizate pe calculator (spre exemplu, primele minute ale productiei sunt o animatie 3d foarte realista). Scenele de actiune, cum era de asteptat, au fost realizate cu contributia majora a lui Jackie Chan, ce a lucrat ore in sir cascadoriile comice cu ceilalti actori din distributie. Rezultatul e unul ce merita vazut, reusind ca de obicei sa ne faca sa radem in hohote, ca in vremurile de altadata, cand varsta si forma fizica il recomandau in astfel de scene. Si la 63 de ani se descurca foarte bine, producatorii recurgand la diverse trucuri care sa faca spectatorul sa nu observe ridurile de pe chipul lui Jackie: o durata relativ scurta a productiei (107 minute, din care efective – 100 de minute) si o concentrare a subiectului, ce da impresia unui film de 2 ore; Jackie Chan a distribuit sarcinile la filmarea scenelor cu batai corp la corp, scenele respective devenind practic colective, cu o contributie adusa de fiecare protagonist al scenei, inclusiv de actrite; efectele speciale contribuie si ele la cosmetizarea unor scene care iti muta ochii de la Jackie Chan catre alte detalii. Marea deosebire de productiile de acum 10-20 de ani e ca Jackie Chan nu mai este acel “one man show” ce facea tot filmul. Fiecare actor “secundar” devine principal prin rotatie, actiunea este dinamica si schimbatoare, iar la final nu ai deloc impresia ca un film ce nu aduce nimic nou fata de altele anterioare similare ar fi obositor. Din contra, cu toate cliseele specifice, “Kung Fu Yoga” e foarte relaxant si amuzant, mai ales ca stii ca in astfel de productii nimeni nu este ranit (nici macar hienele, leii sau camilele, parte din ele realizate prin grafica pe calculator), nimeni nu moare, iar tipul cel rau in final se alege cel mult cu o lectie ca la carte data de Jackie. Daca va place aventura si comedia, dar si legendele si istoria, “Kung Fu Yoga” e alegerea ideala pentru o seara deconectanta.

Traducerea si adaptarea au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil. Timingul a fost lucrat integral manual, adaptat la lungimea fiecarei replici, iar traducerea replicilor din engleza a fost realizata dupa sonor pentru conformitatea cu dublajul in engleza.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>