Journey to the West posterFilmul surpriza al acestui an in China pe care vi-l propune asiacinefil este fara indoiala “Journey to the West: Conquering the Demons”, o superproductie China-Hong Kong ce marcheaza revenirea ca regizor a marelui Stephen Chow, la 5 ani de la CJ 7. De aceasta data avem parte de o poveste de aventuri in care fantezia se imbina cu umorul si actiunea, realizata dupa un tipic japonez, dar colorata cu umor chinezesc cat cuprinde. Daca combinam o rapida crestere, dupa premiera, a numarului de cinemtografe in care filmul a fost prezentat, cu apetitul chinezilor pentru filme, cu o legenda literara si cu contributia poate a celui mai popular actor-regizor din Hong Kong, avem reteta perfecta a unui veritabil fenomen cinematografic, care de aceasta data poarta numele “Journey to the West: Conquering the Demons”. Filmul a stabilit cateva recorduri la box-office in China. In primul rand, a obtinut incasari record in China, de peste 200 de milioane de dolari, transformandu-l in liderul detasat al acestui an, multe productii inclusiv occidentale fiind spulberate de aceasta productie autohtona. In prima zi de rulare in cinmatografe, filmul a obtinut incasari de aproximativ 12, 5 milioane de dolari, depasind recordul anterior pentru ziua premierei detinut de liderul de box-office al anului 2012, “Painted Skin: The Ressurection” (11,2 milioane dolari). La doar 4 zile distanta, incasarile obtinute au mai depasit un record, cel detinut de “Transformers: Dark of the Moon”, cu 19,6 milioane de dolari obtinuti intr-o zi, “Journey to the West: Conquering the Demons” devenind filmul cu cele mai mari incasari obtinute intr-o singura zi din istoria Chinei. Celor 200 de milioane de dolari obtinuti in China continentala, li se adauga 3,6 milioane dolari castigati in Hong Kong, 3,2 milioane in Malaezia si 1,8 milioane in Singapore.

Stephen Chow, regizorul lui Journey to the WestStephen Chow (foto) a fost atat regizorul acestui film (in asociere cu mai putin cunoscutul Derek Kok) cat si scenaristul si producatorul sau. Scenariul insa a pornit de la cunoscutul roman clasic “Calatorie spre Apus”, scris in timpul dinastiei Ming (secolul XVI) de catre Wu Cheng’en, ce spune povestea legendarului pelerinaj al unui calugar budhist catre India (“Teritoriile din Apus”), in cautarea iluminarii. Acesta se va insoti cu inca 3 tovarasi de drum care se hotarasc sa-l ajute in calatoria sa pentru a-si ispasi pacatele. Filmul e o reinterpretare libera cu accente comice a acestei povesti, insa in realitate doar secventa de final aminteste efectiv de romanul medieval in sine. Din distributia filmului face parte Wen Zhang (recent vazut in Badges of Fury si Ocean’s Heaven), un tanar actor a carui popularitate a crescut peste noapte si care e deja un star al filmului chinezesc; cunoscuta Shu Qi (The Second Woman, Tai Chi, If You Are The One), Huang Bo (premiat pentru rolul din “Cow”, care aici il interpreteaza magistral pe Regele Maimuta) si Show Luo (starul taiwanez ce-l interpreteaza pe Printul Important).

Journey to the West secventa 1Intr-un sat situat la marginea unui rau, intr-un peisaj mirific, localnicii sunt terorizati de un demon care inoata sub apa. Din aceasta cauza, multi sateni se tem sa intre in apa, in special ca principala lor sursa de hrana sunt pestii pescuiti din rau. In momentul in care tatal unei fetite de 5 ani e inghitit de Demonul Apei, intreaga comunitate intra in panica. La fata locului isi face aparitia in scurt timp un ciudat preot taoist, pe o pluta, care ucide demonul ce dadea tarcoale satului. Acesta se dovedeste a fi o uriasa pisica de mare, iar bucuria uciderii acesteia aduce usurare in randul satenilor, ce isi recompenseaza salvatorul. In momentul in care satenii vor sa se razbune pe creatura fara suflare, din multime se aude un glas care sustine ca sarmana pisica de mare nu a fost Demonul Apei care ii teroriza. Cu totii se uita uimiti la strainul ce a aparut din senin, Xuan Zang, un preot buddhist ce se pretinde, totodata, si vanator de demoni. Metoda lui “de lucru” era unica, demonul odata capturat fiind “imblanzit” cu unul din cele “300 de cantece pentru copii” ce le purta tot timpul cu el, principiul sau fiind ca omul se naste bun de la natura, deci binele interior trebuie sa iasa in cele din urma la suprafata. Doar ca gandurile sale pasnice starnesc furia satenilor ce nu pot uita ca Demonul Apei a inghitit o intreaga familie, si il atarna pe preotul budhist deasupra apei, pedepsindu-l pentru opinia diferita pe care o avea. Iar pe cand satenii se pregateau sa sarbatoreasca faptul ca au scapat de demon, la fata locului isi face aparitia adevaratul Demon al Apei…Reusind sa scape din captivitate si descumpanit pe rautatea lumii in care traieste, calugarul Xuan Zang se intoarce la maestrul sau pentru a-l intreba daca nu cumva si-a gresit menirea. Si astfel acesta il indeamna sa mearga la Muntele 5 Degete, unde Buddha il pusese in captivitate pe Regele Maimuta timp de 5 secole. Aici urma a afla secretele demonilor, pentru a-i putea invinge. Si astfel incepe aventura vietii sale, pentru ca pe drum va avea de infruntat alti demoni si, de asemenea, va da peste alti vanatori de demoni ciudati…

Journey to the West secventa 5Asa cum asiacinefil si-a obisnuit pana acum membrii comunitatii, oferindu-le traduceri ale unor filme memorabile, si de aceasta data vizionarea acestui film de top va face ca zambetul sa fi la el acasa, din nou, in casa asiacinefil. Chiar daca Stephen Chow schimba decorul, renuntand la subiecte din lumea contemporana, calatoria in timp in niste vremuri demult apuse, cu o aura aproape de legenda e una extrem de reusita sub aspect cinematografic. Imaginile sunt superbe, regia e pe masura renumelui regizorului, efectele speciale iti fura privirea, iar povestea e intriganta, chiar daca pe parcurs lucrurile se mai simplifica si scenariul devine mai putin interesant. Ideea de aventura e cel mai bine portretizata de filmele japoneze cu eroi cu puteri mai mult sau mai putin naturale, ce pornesc la drum sa-si inmplineasca destinul, intalnind pe parcurs o gama larga de personaje mai mult sau mai putin ciudate care il ajuta in telul sau, povestea avand un puternic character moralizator. In schimb, ceea ce face ca filmul sa nu fie unul tipic japonez e specificul chinezesc: artele martiale si umorul chinezesc. Acestea fac ca filmul sa fie pe alocuri savuros, starnind hohote de ras, iar pe alocuri obositor datorita unei serii prelungite de aluzii pe care publicul occidental poate sa nu le perceapa in forma lor originala, fiind adanc inradacinata in mentalitatea asiatica (a se vedea perceptia asupra budhismului, care noua, europenilor, ne este destul de straina). Filmul debuteaza pe un ton destul de grav, dar in scurt timp scenariul e indulcit de momente comice memorabile, de personaje cu infatisari hilare si de multa parodie. Actiunea se impleteste perfect cu umorul dus la Journey to the West secventa 2extrem, in purul stil al lui Stephen Chow, iar ritmul alert te invita la o aventura traita cu suflteul la gura. Personajele sunt abia schitate, accentul punandu-se pe scopul misiunii lor de vanatori de demoni, un lucru suficient de captivant pentru a-ti lua ochii de la personaje ca individualitati. Ca e vorba de un preot taoist sarlatan, de un calugar budhist ce nu a cunoscut iubirea trupeasca si care viseaza la o iubire platonic ape care poate nu o va intalni vreodata in aceasta lume falsa, ca e vorba de o simpatico vanatoare de demoni ce-si cauta perechea si o gaseste in persoana calugarului budhist sau, in sfarsit, ca e vorba de celebrul Rege Maimuta, cu totii sunt doar niste instrumente cu care maestrul Stephen Chow traseaza itinerariul filmului sau. Unele scene par prelungite la infinit, punand serios la incercare rabdarea spectatorului, Journey to the West secventa 4dar acest aspect e retusat de momente spectaculoase in care grafica pe calculator, costumele, machiajul si efectele sonore iti taie rasuflarea. Regele Maimuta ce apare in partea finala a filmului, bunaoara, e atat de bine machiat si costumat incat ai impresia ca un personaj din “Planeta Maimutelor” s-a ratacit in aceasta productie din Extremul Orient.

Un film antrenant si amuzant, una din cele mai bune realizari ale lui Stephen Chow ca regizor, care in cateva luni a scris istorie la box-office. Buna dispozitie e garantata, spectacolul vizual e deplin, jocul actorilor e unul complet (inclusiv figurantii au avut o contributie importanta la zambetele noastre), cu alte cuvinte un film ce nu trebuie ratat.

Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de echipa Asia Team pentru asiacinefil , traducatorii implicati in acest proiect fiind: cristinab, uruma, Alinabv si gligac2002.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>