In ultimii ani ai primului deceniu al secolului XXI, filmele care au in centrul lor un telefon celular au abundat, atat la Hollywood (Cellular) cat si in Asia (Connected, One Missed Call). Tehnologia a evoluat, iar filmul este in pas cu aceasta. Parca mai ieri maestrul Hitchcock realiza pelicule memorabile in care in mod indispensabil lumea parea inerta, apeland la inventia lui Graham Bell ca la o minune care a revolutionat viata a intregi generatii. Poate ca daca nu exista o asemenea inventie, un Norman Bates isi implinea nederanjat nebunia pana la adanci batraneti pe legendara creasta de deal, la Bates Motel. Ce lume a ramas in umbra, si ce secol al vitezei traim in prezent… La celalalt capat al „firului”, la celalalt capat al lumii, poti avea langa tne o persoana draga in doar cateva secunde, printr-o simpla apasare de buton. Dar cum e atunci cand celularul devine mai mult decat o necesitate ? Apar obsesii, stari de agitatie, dependenta. Intr-un secol in care informatia e totul, a nu avea un celular inseamna cu a-ti semna de la inceput condamnarea, in special daca esti un om de afaceri in cautarea succesului. Ce se intampla atunci cand un obiect atat de banal ca telefonul celular pur si simplu e pierdut, si ajunge pe mana unui strain ? Dar daca acel strain vrea ceva in schimbul restituirii lui, si brusc te trezesti victima a unei minti diabolice ascunse sub infatisarea unui om apparent mai mult decat normal ? Maestrii coreeni ai suspansului reusesc, prin „Handphone”, sa creeze o noua situatie limita, in care fiecare spectator se simte brusc cuprins in mrejele unei panze de paianjen inteligent tesuta, care ajunge sa duca tensiunea la cote alarmante. Poate ca la un moment dat din instinct va veti intreba de ce trebuie sa va angrenati in jocul psihologic declansat de o situatie aparent banala ? De ce un obiect atat de mic si aparent nesemnificativ ca un cellular poate schimba atat de mult comportamentul uman ? Raspunsul il ofera „Handphone”, un thriller inteligent, cu o structura bine construita, solida si consistenta, care evolueaza lent urmarind transformarea unui om dintr-un aspirant la succes intr-o victima a proprilor sale slabiciuni si metode de lucru.

Seung Min este un impresar din lumea show-biz-ului. Lucrurile nu par a merge deloc perfect pentru el: pentru a obtine finantari sau a-si distribui actorii impresariati in filme, reclame sau videoclipuri, trebuie sa faca comisioane si sa intre sub pielea cinicilor producatori, invitandu-i pe cheltuiala sa la seri de karaoke cu dame de companie. In plus, cand ai datorii la camatari, iar termenul de plata a expirat, mai tot timpul trebuie sa fii cu ochii in patru, pentru a nu sfarsi in vreo parcare auto sau inecat undeva. In viata personala, acesta are o casnicie ajunsa pe marginea prapastiei datorita indiferentei lui fata de sotie si a faptului ca dupa 3 ani, nu reusesc sa aiba un copil, in ciuda consultarii unor medici specialisti costisitori. Dar in sfarsit succesul pare a-i surade in momentul in care una din tinerele actrite pe care o impresariaza, Jin-A, are o emisiune radio, unde e remarcata in urma unui rol intr-un serial, de un producator de reclame, care doreste s-o transforme pe aceasta in imaginea unei companii de cosmetice. Cand totul trebuia sa urmeze un curs ascendent, Seung Min intra in posesia unui filmulet compromitaror la adresa lui Jin-A, pe care il salveaza pe celular si il arata acesteia. Distrugerea imaginei inocente a lui Jin-A ar echivala cu compromiterea definitive a carierei acestuia si, implicit, cu esecul lamentabil al impresarului. Si imprevizibilul se intampla: Seung Min isi uita celularul intr-o cafenea, acesta ajungand in mainile unui strain ciudat. Pe masura ce timpul trece, tensiunea incepe sa creasca, in special ca strainul desi a promis ca va restitui celularul, incepe un joc de soarecele si pisica cu arogantul Seung Min.

Inainte de a avea rolul memorabil al generalului Kim Yu-sin in serialul „Queen Seon-Deok”, Eom Tae-woong a fost distribuit in „Handphone”, un thriller mai mult decat simpatic despre o situatie care se poate intampla oricui. Din pacate desi prestatia lui este buna, se pare ca rolul nu se potriveste deloc temperamentului lui Eom. Este ciudat sa-l vezi pe „marele general Kim Yu-sin” in pielea unui impresar lipsit de scupule, agitat, mereu aflat in pragul unei crize de nervi, apeland des la trivialitati in exprimare. In schimb, personajul negativ interpretat de Park Yong-woo (The World of Silence, Art of Seduction) este interpretat excelent. Intr-un rol secundar, pentru o aparitie de 10 minute, fanii il pot recunoaste pe Kim Nam-gil, intr-o scena fata in fata cu Eom Tae-woong ce prefigureaza duelul ce a urmat un an mai tarziu in Queen Seon-Deok. In concluzie, un film reusit, care te tine cu sufletul la gura pe toata durata lui. Nu trebuie ratat !

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>