asiacinefil.com
ANALIZE, INTERVIURI

ASIA TEAM ROMANIA

Cele mai noi subtitrari, proiecte

BIOGRAFII

Actori, actrite, regizori

CIVILIZATIE ASIATICA

cultura si civilizatie asiatica

TRAILERE

Cele mai noi trailere

Home » ANALIZE, INTERVIURI

“Haeundae” – reversul medaliei

Trimis de pe 11 Sep 20091 comentariu

haeundae-paoster-4Dincolo de succesul uias al lui “Haeundae”, exista si un revers al medaliei. Saptamana trecuta, o stire a creat o adevarata valva in industria de film coreeana: o copie ilegala a acestui film a fost descoperita in reteaua peer-to-peer de pe cateva site-uri coreene ce distribuiau materiale video ilegale. De urgenta, CJ Entertainment a solicitat o ancheta a politiei, in urma unei plangeri depuse la aceasta. Inregistrarea si distribuirea ilegala de filme este de nestapanit in Coreea, cunoscuta ca una din tarile cu cea mai mare rata a pirateriei video din lume. Ceea ce face, insa, acest caz diferit e faptul ca filmul implicat in scandal e o productie autohtona care inca ruleaza in cinematografe, aducand venituri ca urmare a vanzarilor de bilete in crestere. Numit dupa cea mai celebra plaja din Busan si, totodata din Coreea, “Haeundae” a devenit in doar o luna cel mai popular film al acestui an. In plus, filmul a fost vandut deja in 24 de tari, saptamana trecuta fiind lansat si in China.

echipa-de-la-haeundaeConform CJ Entertainment, downloadurile acestui film au fost imediat oprite, insa consecinta ar putea fi o prabusire a vanzarilor de bilete. In plus, purtatorul de cuvant al companiei a afirmat ca varianta de film care a circulat pe site-ul de torrente coreean avea o calitate superioara unei versiuni inregistrate cu o camera video dintro sala de cinematograf: “Copia ilegala distribuita pe internet nu pare a fi inregistrata in cinematograf, din moment ce calitatea ei este mai buna“, a spus acesta. Din aceasta cauza, CJ a lansat o ancheta interna in randul propriilor angajati: “Vom realiza toate actiunile legale in vederea depistarii distribuitorului initial al acestui film pe internet, si atat persoana, cat si grupul cu care a lucrat ulterior in vederea distribuirii in vederea obtinerii de profituri ilegale pe seama companiei vor fi supusi raspunderii conform legilor“, a mai adaugat purtatorul de cuvant. “Haeundae” a costat 10,6 milioane dolari, fiind cel de-al cincelea bine vandut film din istoria cinematografiei coreene din toate timpurile.

Intreaga industria coreeana de film e in fierbere, de o saptamana. Problema a devenit una atat de mediatizata incat a deschis majoritatea jurnalelor de stiri si a tinut prima pagina a ziarelor saptamana trecuta. Consecinta a fost nasterea unei condamnari publice a pirateriei si a site-urile care distribuie copii piratate de filme si muzica in Coreea. Pe multe forumuri si site-uri unde s-a comentat aceasta stire tot mai multa lume condamna autorii acestui act considerat “odios”.

haeundae-secventa-2In scurt timp de la urcarea lui pe un site coreean de torrente, “Haeundae” a fost depistat pe alte 24 de site-uri de acelasi gen, dupa spusele CJ Entertainment. Politia, in schimb, a gasit peste 160 de site-uri din intreaga tara, estimandu-se ca in doar cateva zile filmul a fost downloadat de peste cateva sute de mii de ori. Dar ca dezastrul sa fie complet, in doar cateva zile acesta a putut fi gasit disponibil pe site-urile ilegale chinezesti. Lovitura este cu atat mai puternica cu cat filmul tocmai se lansase in peste 600 de cinematografe din China si in 8 din Statele Unite. Calitatea superioara a copiei, fata de o versiune inregistrata in cinematograf ameninta serios succesul de casa al productiei si in aceste 2 tari. “Copii piratate ale filmului “Haeundae” se vor gasi in cateva zile disponibile pe piata neagra din China sip e strazile din Bangkok in decursul acestei saptamani“, a declarat acum cateva zile un oficial din cadrul companiei producatoare. “Realistic, prea putine lucruri mai putem face pentru a remedia situatia“.

yoon-je-kyoonRegizorul filmului, Yoon Je-kyoon (foto), a spus: “Ce companie distribuitoare din strainatate ar importa filmul pentru a-l distribui in cinematografe cand o copie piratata este deja disponibila pe internet ? Pe langa faptul ca asta va afecta succesul de box-office al filmului, va fi o mare pierdere pentru industria coreeana de film in incercarea de a exporta productia“. Dincolo de acest act iresponsabil si condamnabil, nici autoritatile nu au ezitat sa ia toate masurile posibile pentru aducerea in fata legii a celor vinovati. In Coreea, comertul ilegal cu produse piratate este o infractiune pedepsita cu maxim 5 ani de inchisoare sau cu o amenda de 50 milioane de woni (echivalenta a 400.000 de dolari). Guvernul coreean a spus, prin purtatorul de cuvant, ca cei care sunt vinovati de raspandirea ilegala pe internet a copiilor acestui film vor fi pusi sub acuzare si judecati sub incidenta pedepsei maxime prevazute de lege.

haeundae-secventa-3Alte reactii oficiale au inceput sa curga. Ministerul Culturii coreean a declarat ca politia a lansat deja o actiune de cercetare penala impotriva principalilor suspecti ai incalcarii legii. In acelasi timp, ministrul culturii a cerut site-urilor de file-sharing din Coreea sa blocheze de la distribuire fisierele ilegale cu filmul “Haeundae”. Un alt oficial a declarat ca aceste copii online ale filmului sunt 100% ilegale si a avertizat netizens ca downloadarea filmului echivaleaza cu obtinerea unor bunuri furate.

haeundae-secventa-5Acest incident vine intr-un moment in care noua legislatie votata de guvern anul trecut, pentru a opri downloadurile ilegale, a dat pana acum rezultatele scontate. “Haeundae” e primul film important care ajunge sa fie downloadat ilegal in timp ce inca mai ruleaza in cinematografe, de cand noua legislatie a intrat in vigoare. Ca un paradox, desi Coreea are o imagine patata de aceasta rusine a problemei pirateriei video, cele mai multe blockbuster-uri din zilele noastre sunt obtinute legal prin intermediul site-urilor legale de vanzari online, odata cu aparitia lor pe dvd. Pirateria e sustinuta de urcarea pe site-urile de tip file-sharing a acestor releasuri de dvd, dupa ce compania distribuitoare si-a obtinut partea leului in cinematografe. Intotdeauna, insa, in acest domeniu va exista si un revers al medaliei…

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

1 comentariu »

  • stela a spus:

    super film))

Scrieti un comentariu!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Acesta e un site care foloseste "Gravatar". Pentru a obtine un avatar universal, inregistrati-va la Gravatar.

Comment Spam Protection by WP-SpamFree

*