“Formosa Betrayed” este unul din putinele filme americane recente despre situatia geo-politica a unei tari asiatice din Extremul Orient. Daca “Shanghai” prezenta o viziune americana asupra situatiei metropolei Shanghai din perioada interbelica, de aceasta data “Formosa Betrayed” ofera o viziune ce are in centrul ei jocurile politice de culise si interesele americane in privinta micutei insule Formosa (Taiwan) din anii administratiei Nixon. Filmul, ce a avut un buget de 6 milioane de dolari, este regizat de Adam Kane, aflat la primul lung metraj regizat, care pana acum s-a distins prin implicarea ca regizor in mai multe seriale de succes americane gen “The Mentalist”, “Heroes” sau “Kings”. Povestea filmului este inspirata din fapte reale, scenariul fiind scris de taiwanezul nascut in Statele Unite Will Tiao, care interpreteaza si unul din rolurile principale din film. Tzi Ma, cunoscut actor din Hong Kong care a aparut intr-o multime de seriale si filme americane (The Quiet American) completeaza distributia, alaturi de protagonistul James Van der Beek (din serialul “The Forgotten”) si de actrita Wendy Crewson (din The Sixth Day). Povestea filmului este plasata in Chicago si in Taiwanul anilor ’80, unde un agent FBI este trimis pentru a investiga uciderea unui profesor taiwanez in Statele Unite. Filmul a fost filmat in Chicago, Thailanda si Taiwan, avand prenmiera la Festivalul American de film asiatic de la New York in vara lui 2009. Insa cu toate ca evenimentele din film se petrec in principal in Taiwan, echipa de productie a ales ca principala locatie de filmare Thailanda, datorita infrastructurii favorabile realizarii de filmari pentru filme si seriale. Un alt motiv pentru alegerea Thailandei si nu a Taiwan-ului a fost faptul ca Taiwanul de azi nu mai seamana cu Taiwanul anilor ’80.

Filmul este inspirat din fapte reale ce au in centrul lor asasinarea unui profesor universitar de origine taiwaneza de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, in 1981. Agentul FBI Jake Kelly este insarcinat, in 1981, cu anchetarea uciderii unui profesor taiwanez – Henry Wen – in California. Cu ajutorul partenerului sau si a unui politist, Kelly descopera ca asasinii au fugit in Taipei, capitala Taiwan-ului. Ca agent F.B.I, Kelly e trimis in Taiwan pentru a ajuta cercetarile guvernului american in gasirea criminalilor. Ajutat initial de o diplomata americana si de un agent al Kuomintang, curand acesta va realiza nu doar ca nu este bine venit intr-o tara straina si indepartata, ci si ca ceva mult mai amenintator e pe cale sa se petreaca. Ajungand in contact cu un activist taiwanez, agentul Kelly descopera adevarul despre insula, adevar care il va conduce spre consecinte dureroase si primejdioase.

Filmul a fost prezent la numeroase festivaluri internationale de film. Dupa premiera de la Festivalul American de film asiatic de la New York, a urmat festivalul de la Montreal, San Diego (unde a castigat premiul pentru Cel mai bun film, iar Van der Beek – Cel mai bunc actor), cel de la Sao Paolo, facand turul intregului continent american. Un lucru interesant este ca pe data de 14 septembrie 2009, filmul a fost proiectat membrilor Congresului american, la Washington D.C. Filmul a fost bine primit de critici, in special ca este vorba de un thriller politic cu o doza de fictiune, dar inspirat din fapte reale. Pentru cei care cunosc prea putine despre istoria recenta a Taiwan-ului, filmul este un document important ce reflecta o imagine realista a climatului politic din cele 2 tari in anii ’80, si situatia delicate a micutei insule in fata pericolului contaminarii comuniste. Directorul executiv al Formosa Foundation, compania producatoare a peliculei, a spus, rezumand continutul filmului, ca “democratizarea Taiwan-ului nu este un miracol, ci mai degraba rezultatul unui sacrificiu uman maret al celor a caror poveste a inspirat acest film.” Will Tiao, care pe langa scenarist si actor este si producator, a spus ca “desi filmul este plasat in anii ’80, intr-o perioada cunoscuta ca cea a <>, tema profunda a lui sunt drepturile omului si ramasitele democratiei relevante astazi. Filmul ofera o analiza critica a relatiilor dintre Statele Unite si Taiwan, ca si orientarea actuala a politicii externe americane fata de aceasta tara.” Dar poate cele mai definitorii cuvinte despre actuala situatie a relatiilor dintre Taiwan si comunitatea internationala e reflectata de cuvintele din finalul filmului: “Azi, China are mai mult de 1.000 de rachete indreptate spre insula, amenintand sa foloseasca forta daca aceasta isi proclama independenta. Momentan exista 23 de tari care recunosc suveranitatea Taiwan-ului. Statele Unite nu este una dintre ele”.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>