Diao Yinan a ridicat Ursul de Aur 2014 pentru filmul sauIn acest an, celebrul festival international de film de la Berlin a fost unul dominat de cinematografia asiatica. Cel putin in materie de castigatori.Nu au lipsit din proiectiile recent incheiatului festival productii asiatice artistice, precum “No Man’s Land”, “Blind Massage”, “Black Coal, Thin Ice”, “The Little House”, toate aflate in competitie, din cele 4 productii asiatice (3 chinezesti si una japoneza) 3 castigand 4 premii importante din totalul de 23 de filme aflate in competitie.Aproape un sfert din filmele prezente la festival, in competitie sau in afara lor au provenit de pe continental asiatic. Cea mai importanta distinctie a festivalului, Ursul de Aur pentru Cel mai bun film a revenit productiei chineze “Black Coal, Thin Ice” al regizorului Diao Yinan, un thriller noir plasat la sfarsitul anilor ’90 in nordul Chinei, despre un fost politist ce investigheaza niste crime in serie. Liao Fan, castigatorul Ursului de Argint pentru interpretare masculina 2014Filmul a impartit audienta de la Berlin, insa cel de-al treilea film din cariera al lui Diao a obtinut aprecierea criticilor prezenti la festival. “E greu de crezut ca acest vis a devenit realitate, lucru ce nu s-a intamplat de atat de mult timp”, a declarat regizorul chinez in momentul acceptarii trofeului. Acelasi film i-a adus Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor lui Liao Fan (cunoscut asiacinefililor din “Ocean’s Flame”, “Let the Bullets Fly” sau “Assembly”), interpretul fostului politist devenit detectiv ce investigheaza crimele in serie. “Ieri a fost Sfantul Valentin dar si inceputul primaverii in China, in tot Berlinul era sub zodia iubirii.Tot ieri a fost si aniversarea mea de 40 de ani”, a spus Liao. “Cred ca acesta a fost cel mai frumos dar pe care mi-l puteati oferi”.

Haru Kuroki si Ursul de Argint pentru interpretare 2014Ursul de Argint pentru Cea mai buna actrita i-a revenit japonezei Haru Kuroki (care in martie implineste 23 de ani), pentru rolul unei menajere discrete in productia japoneza “The Little House” a regizorului veteran Yoji Yamada, plasata in timpul celui de-al doilea razboi mondial. “Voi lua aceasta fericire si bucurie de a fi castigat premiul inapoi in Japonia” a spus actrita, purtand la ceremonie un elegant kimono. Nu in ultimul rand, chinezul Zeng Jian a castigat Ursul de Argint pentru “Contributie Artistica Extraordinara”, acesta fiind omul din spatele imaginilor filmului “Blind Massage”, ce a impresionat juriul. Premiile de la sectiunea Competitie au fost acordate de un juriu format din 8 persoane, in fruntea caruia s-a aflat regizorul si producatorul american James Schamus. Festivalul a durat 11 zile, timp in care au fost proiectate aproximativ 400 de filme, doar 23 aflandu-se in competitie pentru prestigioasele trofee.

Sectiunea Panorama a cuprins o multime de filme lansate in 2013 si 2014 pe continentul asiatic, sectiunea fiind dedicata in special companiilor interesate sa cumpere drepturile de distributie ale acestor productii pretutindeni in lume.In cadrul acestei sectiuni au fost proiectate filme ale unor regizori renumiti sau filme de debut, toate in premiera mondiala sau europeana. Dupa proiectii, spectatorii, presa si criticii de film au avut sansa de a discuta in cadrul conferintelor de presa cu producatorii, regizorii sau actorii acestor productii. Aproape jumatate din filmele din aceasta sectiune au fost asiatice: Journey to the West (China), Night Flight (Coreea de Sud), I’m Not Angry (Iran), Unfriend (Filipine), The Night (China), Ice Poison (Taiwan), Homeland (Japonia), The Midnight After (Hong Kong/China), Highway (India), The Lamb (Turcia), Papilio Buddha (India/SUA), Quick Change (Filipine), The Rice Bomber (Taiwan).

Yoon Ga eun Ursul de Cristal 2014 cel mai bun scurtmetraj SproutSectiunea “Generation” exista in cadrul festivalului inca din 1978, fiind dedicata copiilor si publicului tanar.An de an, peste 60.000 de spectatori participa la proiectiile filmelor din aceasta sectiune, cele mai apreciate productii fiind rasplatite cu Ursul de Cristal si cu Premiile Juriului International. Productiile asiatice prezente in aceasta sectiune au fost: Sprout (Coreea de Sud), On Stopping the Rain (Indonezia), Killa (India) si Agri and the Mountain (Turcia). Ursul de Cristal pentru Cel mai bun film a revenit productiei indiene “Killa” (ce s-a ales si cu o mentiune specialade la juriul international), “Joy of Man’s Desiring”, o productie japoneza, a primit o mentiune speciala, in timp ce Ursul de Cristal pentru Cel mai bun scurtmetraj a revenit productiei coreene “Sprout”.
Sectiunea “Retrospectiva” a avut in acest an ca tematica “Estetica umbrei”(1915-1950), mai multe filme japoneze ale unor mari regizori fiind proiectate unui public iubitor de filme clasice. Intre aceste productii se numara An Actor’s Revenge si Crossways (Kinugasa), Ugetsu Monogatari (Mizoguchi), The Night’s Wife (Ozu), Singing Lovebirds (Masahiro Makino), Humanity and Paper Baloon (Sadao Yamanaka), Tsurubachi and Tsurujiro (Naruse), A Hero of Tokyo (Shimizu).

European Film Market Berlin 2014In paralel cu festivalul s-a tinut si “European Film Market”(EFM), cunoscutul targ de filme la care au participat 455 de expozanti, peste 8000 de profesionisti din industria filmului din 94 de tari, peste 1600 de cumparatori internationali, reprezentanti ai companiilor de distributie din lumea intreaga, 816 filme fiind prezentate si puse in vanzare. EFM e una din cele mai importante si dinamice intalniri internationale din lumea industriei de film, si probabil in curand, media din lumea asiatica a filmului va lauda productiile asiatice achizitionate cu aceasta ocazie peste Ocean si in Europa. Un lucru este cert, a 64-a editie a Berlinalei a fost un succes total pentru cinematografia asiatica. Sa speram ca cel putin o parte din productiile premiate vor ajunge si in Romania, atat prin intermediul putinelor festivaluri sau evenimente specifice lumii filmului gazduite de tara noastra, cat si pe micul ecran, caci in cinematografe interesul pentru filme artistice este nul, ultimii 24 de ani distrugand orice apetit al publicului romanesc pentru adevaratele filme ale cinematografiei mondiale.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>