Miyavi actorul negativ din UnbrokenChitaristul japonez vorbeste despre sansa de a portretiza un paznic de inchisoare sadic in noul film al Angelinei Jolie. Dupa prabusirea avionului in timpul celui de-al 2-lea Razboi Mondial, olimpicul Louis Zamperini petrece 47 de zile cumplite intr-o barca alaturi de alti doi camarazi, fiind capturati de o nava japoneza, facuti prizonieri de razboi si trimisi intr-un lagar. Mutsuhiro Watanabe, in calitate de sergent in diferite lagare de prizonieri de razboi din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, a recurs la tratamente inumane si umilitoare aplicate prizonierilor de razboi, unul din acestia fiind si Zamperini.

Pentru “Unbroken” – al treilea film regizat de Angelina Jolie (dupa documentarul „A Place in Time” si filmul „In the Land of Blood and Honey”), ce se bazeaza pe biografia din 2010 a lui Zamperini – responsabilitatea de a-l portretiza pe Watanabe nu i-a revenit unui actor, cum toata lumea s-ar fi asteptat, ci unui star rock: Ishihara Takamasa, cunoscut fanilor ca Miyavi, un muzician de 33 de ani faimos pentru obiceiul de a canta la chitara intr-un mod unic, lovind uneori chitara cu palma, dar si pentru stilul de moda mai nebunesc.

“Rolul in sine este dur, brutal de dur. Este vorba de un personaj atat de dezechilibrat incat nu eram sigur de rol nici dupa ce l-am intalnit pe directorul de casting, dar am intalnit-o pe Angi pentru prima data si mi-a spus ca ar putea deveni o punte intre Statele Unite si Japonia, si chiar pentru tari care au avut situatii similare de conflict, in trecut.”

Miyavi unbroken secventa 1“Angi nu a fost deloc un star pe platoul de filmare, era un creator de arta, un artist, mama a sase copii, persoana cea mai motivata si dedicata acestui film, astfel incat toti am simtit ca trebuie sa spunem aceasta poveste incredibila. Sper ca toata lumea va intelege ce am vrut noi sa obtinem cu acest film.”

Legat de determinarea sau motivarea personajului, Miyavi spune: “Filmul este foarte dur. Evident ca nu am lovit oamenii, ca Watanabe – imi lovesc doar corzile chitarei, nu oameni; s-au folosit chiar si bate de bambus, au fost momente in care am vomitat la filmari, cand l-am chinuit pe emaciatul Louis. A fost greu, insa a meritat efortul de a transforma personajul, de a-l umaniza si a-i induce respect gardianului.”

“’Bird’ este cunoscut prizonierilor ca un personaj complex si brutal, dar in acelasi timp aflam ca era un personaj care suferea si avea probleme cu tatal sau, fiind la randul sau torturat pe plan interior, incercand sa fie perfect, dorind sa fie ca Louis, dar in acelasi timp stiind ca nu ar putea fi vreodata asa; de aceea era asa de obsedat de Louis si nu se putea elibera de Louis in timpul razboiului, asa cum Louis nu a putut sa se elibereze la randul sau de Bird. Sunt asemanatori, doua personaje identice. A fost un sentiment greu de aratat in timpul filmarilor, dar foarte important. Dorea sa fie ca Louis, dar nu putea, nu stia ce sa faca.” Ca un fapt Mutsuhiro Watanabedivers, acest Mutsuhiro Watanabe a fost clasificat drept un criminal de razboi, celebrul general MacArthur incluzandu-l pe pozitia 23 in lista sa cu cei 40 cei mai cautati criminali de razboi din Japonia. Dupa razboi, acesta s-a ascuns timp de 7 ani, nefiind niciodata pus sub acuzare, ani in care s-a ascuns la o mica gospodarie rurala, vizitandu-si periodic mama pentru ca aceasta sa stie ca traieste. Dupa ce ocupatia americana in Japonia a incetat si crimele de razboi nu au mai fost incriminate pe teritoriul japonez, acesta a reaparut, celebru fiind interviul dat unei publicatii japoneze in 1956, intitulat „Nu vreau sa fiu judecat de America”. Dupa incheierea acestui capitol, Watanabe a lucrat ca agent de asigurari, reusind sa se imbogateasca, detinand un apartament de 1,5 milioane dolari in Tokyo ! A murit in 2003, la 85 de ani. Zamperini, care a fost una din victimele lui Watanabe din lagarul de la Naoetsu, a fost dat disparut pe mare, iar la un an si o zi distanta a fost declarat mort in misiune. Presedintele american Franklin D. Roosevelt insusi a trimis parintilor lui Zamperini o nota formala de condoleante in 1944. Ulterior, cand acesta a revenit in viata in Statele Unite, a fost primit ca un erou. A murit anul trecut, pe 2 iulie 2014, de penumonie, la 97 de ani.

Legat de povestea celor doi si de complexul lui Watanabe in fata lui Zamperini, in 1998, inaintea Jocurilor Olimpice de Iarna de la Nagano, Watanabe a fost intervievat de jurnalistii postului american de televiziune CBS. Acesta nu si-a cerut scuze in interviu, dar a recunoscut violentele la adresa prizonierilor: „Nu mi s-au dat ordine militare. Datorita propriilor sentimente, am tratat prizonierii strict ca pe niste inamici ai Japoniei.”. Zamperini l-a iertat pe calaul sau japonez si si-a exprimat dorinta de a-l reintalni. Chiar a pregatit o scrisoare acestuia, in care spunea: „Mi-am incredintat viata lui Iisus. Iubirea a inlocuit ura ce ti-o port. Iisus a spus: „Iarta-ti vrajmasii si roaga-te pentru ei.” Watanabe a refuzat sa-l intalneasca pe Zamperini.

“Pentru noi este ca o aducere aminte ceea ce a indurat Louis Zamperini in viata si lupta pentru cei din jurul sau; e incredibila pasiunea sa si dorinta de a supravietui”, a spus Miyavi.

“Cel mai important mesaj este cat de puternic poate fi spiritul unui om. Ca oameni, putem fi legati unii de altii prin multe lucruri, exista multe probleme de ordin politic in lume, dar eu fac muzica, asta incerc sa spun, ca exista lucruri care ne leaga, ne unesc, precum cultura, filmul, muzica, orice.”

Miyavi la premiera lui Unbroken„Unbroken” a avut un buget de 65 de milioane de dolari (un film pe care japonezii sau coreenii il faceau cu siguranta cu maxim 25-30 de milioane) si incasari de aproape 150 de milioane de dolari. A castigat deja 10 premii si are 22 de nominalizari, insa cele 3 nominalizari la Oscar nu sunt la categorii de top (pentru editare sunet, mixaj sunet si imagine). Filmul, ce a avut o receptie moderata din partea criticilor de film, cu elogii dar si cu critici, poate fi urmarit si in cinematografele de la noi din data de 23 ianuarie 2014, la o luna de la premiera americana.

Miyavi a crescut in Osaka si jucat fotbal, dar o rana la picior l-a facut sa se reorienteze catre muzica. La 15 ani a cumparat o chitara si a inceput sa cante melodiile lui Ray Charles. Plin de tatuaje, cu un stil unic de a canta la chitara, “Samurai Guitarist” cum mai este numit a cantat in lumea larga, din Japonia pana in Ungaria, are peste 10 albume de muzica la activ si nenumarate single-uri. “Samurai Guitarist” este unic.

Articol realizat de chocolate_cleo – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>