Descendants of the Sun se apropie de finalIn ciuda faptului ca versiunea originala a serialului „Descendants of the Sun” e difuzata simultan in Coreea si China, producatorii chinezi au decis sa faca un remake al serialului in limba chineza. Conform companiei de productie NEW, China a achizitionat drepturile de a produce un remake in limba chineza a popularei k-drame. Mai mult decat atat, si alte tari sunt in discutii pentru achizitionarea drepturilor in vederea unor remake-uri. Imediat ce s-a lansat stirea, a inceput sa si circule in mediul online marea intrebare: cine sa interpreteze rolurile principale, care in k-drama sunt jucate de Song Joong-ki si Song Hye-kyo. Conform sondajelor online, internautii chinezi considera potriviti pentru aceste roluri actorii Hu Ge si Gao Yuan Yuan, ce i-au depasit in preferinte pe Wallace Huo, Li Yi Feng sau Liu Shi Shi. Cum si altii incearca sa profite de popularitatea k-dramei, un reprezentant al aceleiasi companii NEW a declarat ca s-au primit multe solicitari pentru remake-uri, inclusiv una pentru realizarea unui film. „Pastram deschise toate optiunile; ar putea fi vorba de un film, ar putea fi un serial.”

Daca ar fi sa te iei dupa numeroasele stiri zilnice despre „Descendants of the Sun”, alimentate de o armata de propaganda bine coordonata de principalele site-uri ce preiau din presa coreeana stiri si exulta cand vorbesc de serial, ai spune ca toata Coreea nu are altceva de facut decat sa urmareasca o k-drama ce abia a trecut de 33% rating, spre final (e drept, o borna greu de atins in ultimii ani de vreun serial, dupa ce in anii declansarii Hallyu procente de 50% erau o obisnuinta). Lipsa de concurenta pe intervalul orar de difuzare ridica stima de sine a postacilor, ce considera ca „e greu de descris popularitatea serialului in cuvinte simple precum ‚exploziv’ sau ‚senzational’.” Unul din producatorii serialului, Lee Eung-bok, exulta: „Raspunsul telespectatorilor e ca un vis. Pentru noi, membrii staffului ce am lucrat la acest proiect timp de mai mult de un an, actuala dragoste de la telespectatori chiar inseamna mult pentru noi.” Acesta s-a aratat incantat ca serialul a putut sparge stereotipurile de genul „un rating de 30% e imposibil de atins in zilele noastre”, „primavara e un sezon mort pentru seriale” sau „n-a existat nici un caz de productie preprodusa cu buget ridicat care sa fi avut succes”. Acesta e de parere ca orice tema poate da rezultate cate vreme e bine realizata si spera ca „Descendants of the Sun” sa devina o sursa de incurajare pentru alte productii de seriale. Amintitul producator considera ca sursa succesului serialului e faptul ca acesta e antrenant in variate moduri si de asemenea profund in exprimarea sentimentelor. „Scenarista a facut o treaba buna cu povestea, iar actorii i-au dat viata foarte bine. Actorii protagonisti si includerea scenaristei Kim Eun-sook in proiect au fost factorii decisivi in succesul serialului.”

Descendants of the Sun protagonisti 1In ciuda costului astronomic de productie (10,8 milioane dolari – aproximativ 700.000 $ pe episod), serialul a adus pana in prezent incasari de 2,6 miliarde dolari ! Desigur, nu e vorba doar de incasari intrate direct in contul realizatorilor serialului, ci de incasari globale obtinute in urma vanzarii produsului sau imaginii sale. Spre exemplu, platforma video online chineza iQiyi a platit 250.000 $ pe episod pentru difuzare, pe cand in Japonia, difuzorii au platit 100.000 $ pe episod. Acestor incasari li se adauga cele obtinute in urma vanzarii serialului in nu mai oputin de 32 de tari. Au inceput, insa, sa apara si critici si nemultumiri din partea telespectatorilor. Episodul 13 al serialului a fost criticat datorita numeroaselor plasari de produse din el. Personajele se intorc in Coreea din Uruk, si o gramada de nume de firme incep sa se zareasca brusc de-a lungul acestui episod. Un reprezentant al Hyunday chiar a declarat ca „pe cand serialul se va termina, ne asteptam sa avem castiguri suplimentare de aproximativ 95 de milioane de dolari in urma plasarii de produse in serial”. Sub aspectul castigurilor, e deja cert, „Descendants of the Sun” a depasit recordul anterior stabilit de „My Love from the Star”. Song Joong-ki a obtinut mai multe castiguri din vanzarea imaginii decat Kim Soo-hyun, existand asteptari ca pana la finalizarea serialului, acesta sa obtina din 100 de reclame din Coreea si China aproape 87 de milioane de dolari.

Bineinteles ca toata lumea incearca sa profite de pe urma serialului. In curand, cele mai memorabile locatii unde s-a filmat serialul vor putea fi vizitate de fani. Reprezentanti ai administratiei locale din Taebaek au declarat ca pana la sfarsitul lui iunie spera sa finalizeze reconstructia platourilor de filmare si sa le includa in circuitul turistic. Spre exemplu, majoritatea scenelor ce au avut loc in fictivul Uruk au fost de fapt filmate in zona unei vechi mine din orasul Taebaek. Pana si casa parinteasca a lui Song Joong-ki a inceput sa atraga atentia. Numerosi turisti au inceput sa o viziteze (pe semne ceva nu e in regula la mansarda cu unii, dar e alegerea lor, de ce sa le strici micile placeri ale vietii ?), doar pentru ca au aflat ca starul obisnuieste sa vina din cand in cand acolo. Pe langa aceasta „stire”, faptul ca Song Joong-ki salveaza un fan sa cada, ce voia sa-l filmeze de aproape, frizeaza penibilul. Cam pana aici s-a ajuns cu „Descendants of the Sun”. Ba chiar mai departe/ Dupa cum relata azi Bloomberg, presedinta Coreei de Sud, Park Geun-hye, a vorbit despre acest fenomen numit „Descendants of the Sun”, afirmand ca serialul are un impact pozitiv asupra exporturilor de cosmetice coreene, a obiectelor si produselor de moda si asupra alimentelor coreene, fiind un exemplu despre cum continutul cultural aduce folos economiei. De exemplu, vanzarile autohtone de ruj Laneige, folosit de actrita Song Hye-kyo in serial au crescut cu 360% in martie fata de vanzarile similare din urma cu un an. Serialul va atrage o multime de turisti chinezi in Coreea, ce vor veni sa viziteze locatiile unde s-au facut filmarile, iar comapnii chineze vor investi in China, in special in domeniul entertainment-ului.

Nu ramane decat sa mai spunem ca dupa incheierea serialului, vor fi 2 episoade speciale, cu filmari de culise si alte surporize, plus un epilog. Slava Domnului ca s-a intrat in linie dreapta. Se pune intrebarea: oare Coreea va mai fi aceeasi dupa ce se va difuza si ultimul episod ? Mai mult ca sigur ca da. Toate cele relatate legat de acest serial – popularitatea starurilor, sumele uriase castigate din reclame de acestia, sumele uriase obtinute din plasarea de produse pe durata episoadelor de mari companii, toata forfota creata de fani isterici si isteria in general comandata de masinaria din spatele echipei de productie din motive lesne de inteles sunt practici curente in industria de entertainment coreeana. Toate au fost importate de la americani si testate in mai bine de un deceniu de Hallyu, ce le-a transformat in practici curente, ce nu-i pot mira decat pe cei mai neavizati consumatori din domeniu, probabil incepatorii. Nimic nu este nou sub soare…

Articol realizat de cris999 – asiacinefil

1 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>