K-drama intre rating si succes financiarIn momentul in care producatorii de seriale coreene joaca la un fel de bursa a locurilor de frunte din topurile cu rating-urile afisate de diferite institutii de statistica, serialele au doua variante: raman/urca in top sau se prabusesc. Prabusirea inseamna fie pierderi financiare (si producatorii sunt usurati ca macar au reusit sa-si acopere investitia… ori nu), fie sunt uitate pentru totdeauna. Uneori, insa, un serial cu un scenariu foarte slab sau un joc actoricesc nereusit, are parte de o reducere a numarului de episoade, scenaristii fiind obligati sa finalizeze brusc (si deseori, fara sens) povestea sa, in unele cazuri luand chiar decizia incetarii difuzarii serialului, asa cum s-a intamplat cu “Beautiful Mind”, care a redus numarul episoadelor.

Pentru a evita acest lucru, multe seriale se lupta pentru acel loc fruntas si pentru a fi inaintea competitorilor, folosind diferite trucuri. Un astfel de lucru se intampla atunci cand se modifica cu 10 minute ora de difuzare a unui serial, oferind acestuia acele minute in care niciun alt serial nu este difuzat. In 2014, marile companii de televiziune KBS, MBC si SBS au semnat un acord in care se angajau sa nu mai foloseasca aceasta metoda incorecta si sa ramana fideli programului organizat si avizat din timp.

In momentul de fata, motto-ul care circula prin lumea kdramelor este “three episodes” (trei episoade). Daca un serial nu obtine rating-uri bune in primele trei episoade, este putin probabil sa isi revina pe parcurs, spectaculos. O sursa din cadrul unui post de televiziune prin cablu declara ca “se intampla foarte rar ca rating-urile sa creasca, brusc, dupa ce s-a difuzat deja o jumatate din numarul episoadelor unui serial.”

Asa ca, obtinerea unui loc cat mai fruntas in cadrul unui top este la fel de importanta precum difuzarea propriu-zisa. Retelele sociale de mediatizare (celebrele SNS) au un impact imens, negativ sau pozitiv, asupra modului in care se discuta despre seriale si se afla de acestea, si multi difuzori TV au ales in ultimii ani sa se foloseasca de acest lucru si difuzeaza fie replici semnificative, fie chiar gifs-uri, inaintea difuzarii serialului.

Un alt obicei in acest joc al cifrelor s-a dezvoltat; e vorba de “special editions” (editiile speciale). Desi acest lucru dateaza de multi ani, ultimul episod al unui serial fiind o celebrare a distributiei si a intregii echipe, mici interviuri luate si multe imagini din spatele camerelor de filmare, greseli de la filmari (NG-uri), etc, mai nou lucrurile s-au schimbat. De exemplu, serialul “Scarlet Heart: Goryeo” a difuzat un episod special in care a aratat cateva fragmente ale serialului chiar inaintea difuzarii, pentru a explica un pic din istoria din spatele dinastiei Goryeo (serialul este unul istoric), aratand cateva scene importante. Intre timp, serialul rival “Moonlight Drawn By Clouds” ce se difuzeaza la aceeasi ora a ales sa fie difuzat cu o saptamana mai devreme decat “Scarlet Heart: Goryeo”, pentru a avea un avantaj. “Scarlet Heart: Goryeo” a ales sa difuzeze cateva versiuni reeditate ale primelor trei episoade, comprimand o parte din ceea ce se difuzase deja si explicand cu ajutorul subtitlurilor eventualele confuzii create de complexitatea scenariului sau a personajelor. Aceste episoade reeditate sunt ceva diferit fata de acel “special content”, ce era aratat de obicei fanilor in cadrul filmuletelor “behind the videos” („in spatele camerelor de luat vederi”) ca un mod de multumire pentru fanii fideli.

“Difuzarile de episoade speciale si schimbarile orei de difuzare au devenit mai flexibile”, a declarat un director din cadrul unei companii de televiziune. “Daca cifrele sunt joase la inceput, echipa de productie isi petrece noaptea incercand sa reediteze episoadele si folosesc tot felul de trucuri pentru a explica partile confuze. Trebuie sa facem totul pentru a face telespectatorul sa schimbe postul si sa se uite la noi.” Desi se munceste din greu la aceste “speciale”, inca nu este clar daca exista sau nu un beneficiu. Mai mult, “Scarlet Heart: Goryeo” a scazut in rating-uri dupa ce au fost difuzate acele episoade epeciale, inregistrand cele mai mici cifre de la inceputul difuzarii.

Un caz asemanator s-a intamplat in aprilie la “Entertainer”, care a difuzat inainte de vreme diferite scene din doua episoade, incadrate in aceste episoade reeditate. Cu toate acestea, tot ce a reusit a fost sa ajunga pe ultimul loc pe segmentul lor de ora.

Si asa a aparut un alt motto ce circula in lumea k-dramelor. “Decat sa schimbi ora de difuzare, e mai important sa te concentrezi asupra lucrurilor care ii multumesc pe telespectatori.”

In ciuda acestor trucuri si jocuri mai mult sau mai putin curate din industrie, pana la urma, treaba unui serial de televiziune coreean sau nu este sa distreze audienta. Daca acest lucru se intampla sau nu, rating-urile par a decide, in ciuda calitatii sau lipsei acesteia.

Articol realizat de chocolate_cleo – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>