Producatorii de filme si de emisiuni tv din intreaga lume sunt si ei afectati de criza mondiala. Daca in Europa, posturi de televiziune importante precum Pro7, Sat 1, recurg la concedieri, celebrele studiouri rusesti Mosfilm isi ingheata 20% din proiectele anuntate, in timp ce festivaluri de film precum cel de la San Sebastian (Spania) sau Holland’s Cinekid risca sa ramana fara buget, in Asia lucrurile par a sta putin diferit. Bancile centrale din Japonia, China, Taiwan, Hong Kong si Singapore detin unele din cele mai consistente rezerve financiare din intreaga lume. Totusi, acest lucru nu a impiedicat ca criza mondiala sa nu loveasca si in aceste tari: in special companiile multinationale au fost nevoite sa recurga la concedieri massive ca urmare a scaderii exporturilor, in timp ce bancile au devenit extrem de precaute. Contagiunea globala a lovit si Asia, specialistii asteptandu-se la un declin al reclamelor in tarile Asiei Extreme in anul ce urmeaza.

Showurile de televiziune japoneze, extravagante si pretentioase au inceput sa se rareasca, spatiile libere dedicate reclamelor, din a caror incasari unele spectacole erau tinute in viata inmultindu-se. In Coreea de Sud au inceput sa scada incasarile la box-office, lumea preferand sa ramana in fata televizoarelor, ca mai intotdeauna in vreme de recesiune. Paradoxal, in China si Hong-Kong, incasarile de la box-office sunt mai mari decat cele din anul 2007, in ciuda crizei.

Unii analisti prevad ca Asia s-ar putea sa-si revina din criza mai repede decat Europa si Statele Unite, datorita Chinei si Indiei. Ultimele statistici ale postului CCTV din China vorbesc despre vanzari de spoturi deja contractate pe anul 2009 cu 15% mai mari ca in acest an. Dupa cum si investitiile de capital din China au crescut cu 22 % in ultimul trimestru al acestui an, depasind recordul anului anterior. O crestere economica se intrevede si in India, unde a crescut numarul posturilor tv vorbite in indiana.

Indiferent ca e vorba de emisiuni tv sau de box-office-ul filmelor pentru marele ecran, criza mondiala loveste in plin si industria showbiz-ului asiatic, ca orice ramura a industriei unei tari. Probabil va urma un an in care va scadea numarul filmelor cu buget mare, care in anii precedenti au facut deliciul fanilor lor, iar actori bine cotati fie vor accepta sa joace in roluri pe bani mai putini, fie nu vor mai aparea pe ecran. Foarte posibil vor exista amanari de proiecte, din cauza dificultatilor financiare, insa un lucru este sigur: cea de-a saptea arta va reusi sa supravietuiasca, si in nici un caz doar „de amorul artei”. Istoria a mai fost martora unor crize, iar experienta invata.

Articol scris de cris999 (c) asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>