Regizorul lui “Kamikaze Girls”, Tetsuya Nakashima, revine dupa o pauza de 2 ani de la ultimul sau film in atentia intregii lumi cu pelicula “Confessions”. Filmul are la baza romanul „Kokuhaku” a debutantei Kanae Minato, care in 2007 a castigat premiul pentru roman politist la categoria debutanti pentru “Clergyman”, care s-a constituit in primul capitol al viitorului ei roman, “Confession”. Dupa ce a citit romanul, Tetsuya Nakashima a dorit-o atat de mult pe  pe actrita Takako Matsu (K-20 The legend of the mask, The Hidden Blade) pentru rolul principal, incat a declarat ca daca aceasta nu accepta, el nu va regiza filmul. Auditiile pentru atribuirea rolurilor elevilor au necesitat peste 1000 de candidati din care s-au selectat cei 34 de actori. Filmul a fost una din cele mai importante pelicule japoneze ale anului trecut. Acest lucru reiese si din nominalizarea la categoria “Cel mai bun film” de la Premiile Academiei japoneze de film. Nu in ultimul rand, trebuie spus ca “Confessions” a fost propunerea Japoniei din acest an la categoria “Cel mai bun film strain” a premiilor Oscar.

Profesoara de gimnaziu, Yoko Moriguchi, pare genul de dascal lipsit de autoriate. Elevii ei de 13 ani n-o iau deloc in seama, comportandu-se haotic si chiar impertinent in prezenta ei. Pare neverosimila si atitudinea profesoarei, care-i lasa in apele lor si isi continua linistita expunerea, care incet, incet devine macabra si astfel pare sa le capteze atentia. Filmul este un fel de roman psihologic, despre descoperirea, chiar in randul elevilor sai, a autorilor uciderii fiicei ei de 4 ani. Aceasta le da vinovatilor si motivatia pentru care este nevoita sa nu intreprinda nimic impotriva lor, legea nepedepsind infractionalitatea juvenila. Astfel, tinerii autori ai oribilei crime sunt lasati sa se manifeste in largul lor, fara a realize ca o razbunare este pusa la cale. Iar aceasta va fi crancena, lenta si neinduplecata.

Distributia, majoritar adolescentina, realizeaza un joc actoricesc admirabil pentru caracterele predominat destabilizate mintal- neindoielnic, judecand dupa modul de gandire si actiunile lor-  pe care le interpreteaza. Filmul nu este recomandat persoanelor minore, fiind un amestec stilizat de cruzime si compasiune, in care vocea interioara a personajului central dicteaza intreg comportamentul acestuia si apparent al celor din jurul sau. Categoric, “Confessions” este un film atat de bine realizat incat da senzatia ca este real, si se poate intampla oriunde, oricand, oricui. Ca parinte, te lasa cu fiori de teama de a nu-ti fi esuat misiunea. Un film care ofera fiecarui spectator posibilitatea de a ajunge la propriile sale concluzii despre actele intunecate la care e martor. Un “must see” al genului thriiler/drama, atat de iubit in Japonia.

Prezentare realizata de iulianatotu

3 Comments

  1. l-am vazut si eu aseara…

    e intr-adevar ceva special…desi trailer-ul pare „cuminte”, sincer, eu ma asteptam ca profesoara sa fie mai implicata (la nivel faptic) in desfasurarea evenimentelor. totusi nu degeaba e un thriller psihologic si prin urmare majoritatea actiunilor sunt indreptate spre psihicul uman.

    bine realizate au fost si prezentarile fiecaruia dintre cei implicati, separate in interludii distincte si din care descoperim si motivatiile „eroilor”.

    finalul e un pic deprimant, dar hey…important e ca-si atinge scopul…

  2. Povestea spusa de film e stranie si ma face sa imi doresc sa fie doar o inventie a scenaristului. Pot fi adolescentii din ziua de azi atat de ciudati? Si infricosatori?

  3. Am recitit articolul si am vazut ca e o ecranizare a unui roman. Chiar si asa… fictiune sau nu…povestea e inspaimantatoare.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>