Bushido poster 2In ultimii 5 ani, numarul filmelor japoneze de epoca a scazut considerabil, in special ca acestea foarte greu reuseau sa obtina castiguri la box-office. Dupa epoca de aur a filmelor cu samurai (anii ’50-’80), genul a intrat intr-un regres firesc odata cu stingerea marilor regizori ce au imbratisat aceste povesti. “Vechea scoala” a filmelor cu samurai nu a reusit sa reziste asaltului filmelor comerciale si a ecranizarilor dupa manga, care dadeau lovitura dupa lovitura la box-office (Dororo, Goemon, Sword of Alexander, si, mai recent, Rurouni Kenshin). Productiile autentice cu samurai au intrat intr-un con de umbra, singurele cai de afirmare ale lor fiind la festivalurile internationale. “Bushido” (ce este doar un titlu cosmetizat de marketing pentru a vinde un produs modest, titlul original in japoneza fiind “Shundou”) e un film de epoca autentic, care sub bagheta unui mare regizor ar fi iesit o capodopera, cel putin vizuala. Dar, din pacate, filmul a fost regizat de un debutant, Yasuo Mikami, a carui lipsa de experienta si probabil de studii aprofundate in domeniu e evidenta. Realizat cu mijloace financiare reduse (de altfel filmul e scris, editat si produs de acelasi Yasuo Mikami), regizorul a reusit sa atraga in echipa de realizare nume cunoscute din domeniul tehnic, cum ar fi operatorii de lumini de la “The Last Ronin”, autorul efectelor sonore de la “The Samurai I Loved” sau coregrafii scenelor de lupta de la “The Twilight Samurai” si “Sword of Desperation”. Din acest punct de vedere, echipa din spatele acestei productii a fost una solida. In rolurile principale au fost distribuiti actori obisnuiti ai filmelor si serialelor de epoca japoneze, multi din esalonul 2 al actorilor din Japonia, insa potriviti pentru rolurile interpretate. Filmarile au fost realizate in interiorul unor locatii ce apartin patrimoniului cultural al Japoniei precum Iga, un oras-castel in Mie, in pitoreasca regiune inzapezita a Kyoto-ului, in Shiga sau Fukui.

Bushido secventa 1In 1735, la 3 ani dupa o foamete cumplita ce a lovit domeniul Inaba, lucrurile par in sfarsit a intra in normal. Doar ca domeniul Inaba apartinea taberei ce fusese infranta in celebrul razboi dintre clanurile Tokugawa si Toyotomi din secolul XVII, incheiat cu Victoria clanului Tokugawa, al carui Sogunat va carmui Japonia pentru o perioada de mai bine de 260 de ani. Pentru a se asigura ca fostul rival nu va incerca sa rastoarne puterea noului Sogun, in special clanurile rivale au fost puse sub o atenta observatie. Orice ban in plus strans de clanuri trebuia raportat si trimis Sogunatului, fara al carui acord nici macar un castel nu putea fi reparat. Nesupunerea ducea la anihilarea intregului clan. Ei bine, cum domeniul Inaba apartinea unui clan pe vremuri rival, Sogunul il trimite pentru misiunea de supraveghere pe Lordul Matsumiya, care incepe o ancheta secreta. Lordul asistent Araki are toate motivele sa fie ingrijorat, clanul detinand terenuri si venituri ce au fost ascunse Sogunului. Un incident similar a fost dat in vileag cu un deceniu in urma, cand Hironoshin Kagawa a trebuit sa ia asupra sa intreaga responsabilitate, comitand hara-kiri pentru a salva domeniul. In prezent, fiul acestuia, Hiroki Kagawa, e un spadasin iscusit, ce doreste mereu sa se autodepaseasca. Gestul imprudent al lui Kagawa din timpul antrenamentului de a-si folosi piciorul pentru a pune piedica adversarului si a obtine astfel un avantaj e privit ca un act imatur de catre Lordul Matsumiya, expertul spadasin al Sogunului, fiind un motiv suficient sa refuze aprobarea antrenarii lui Kagawa in clanul vecin. Folosindu-se de acest pretext si afland ca Lordul Matsumiya a aflat de terenurile ascunse, Lordul asistent Araki pune la cale un plan diabolic pentru a salva din nou clanul.

Bushido secventa 2“Bushido” este sub aspect vizual un spectacol artistic remarcabil. In special scenele de la finalul filmului, filmate in zapezile din Kyoto, pe fundalul batailor de toba ce amintesc de piesele de teatru japoneze (ce sunt, totodata, si singura coloana sonora a filmului) trimit cu gandul la marile filme de epoca ale clasicilor. Interpretarea actorilor e si ea de calitate, insa in acest gen de filme accentul nu e pus pe calitatile actoricesti ale actorului sau pe infatisarea acestuia, fiecare personaj trebuind doar sa-si interpreteze partitura, pentru ca fiecare cadru pus cap la cap cu celelalte sa dea rezultatul dorit, anume o imagine de ansamblu care sa miste ceva in sufletul spectatorului sis a creeze o impresie puternica. Scenariul e si el unul solid, doar ca este tipic filmelor de gen japoneze, anume evenimentele au o evolutie lenta, actiunea fiind lasata pentru cadrele de final. Regizorul a incercat sa depaseasca aceasta problema binecunoscuta cineastilor japonezi realizatori de productii de epoca, recurgand la o editare a imaginilor, decupand o multime de cadre si atasandu-le langa altele aproape haotic. Aceasta munca de editare a dus la disparitia din film a acelor cadre care in filmele marilor clasici erau remarcabile, anume cadrele de tranzitie intre scene, lungi, uneori exagerat de lungi. Toate acestea dau impresia ca filmul nu respire, ca totul e un galop de sanatate cel putin sub aspectul cadrelor si montajului. Noroc cu faptul ca povestea e spusa cursiv, insa acest lucru nu schimba aspectul general al filmului, ce pare mai degraba o productie de televiziune sau un episod de serial, decat un film de festival.

Lasand la o parte lipsurile sale evidente, “Bushido” ramane un film interesant de urmarit, ce ne introduce in atmosfera secolului XVIII japonez a Sogunatului Tokugawa si ne face sa intelegem mentalitatea la nivel de clan si unitatea clanului in fata pericolelor la care era expus. Nu este un film de actiune, spre dezamagirea multor fani ai genului, nu e o realizare comerciala, insa cu siguranta cei care il vor urmari nu vor fi dezamagiti, “Bushido” are fara indoiala destule calitati care vor fi remarcate pe masura vizionarii sale, iar daca e sa punem in balanta plusurile si minusurile, cu siguranta spectatorul va iesi, la final, pe plus…

Traducerea a fost efectuata in pemiera in Romania de lasedan si gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>