De remarcat, in acest an, absenta din competitia de la Berlinale a filmelor coreene, a carei industrie cinematografica a fost inghitita in ultimii ani de o criza profunda cauzata de superproductie si bugete umflate. Totusi, 2009 a reprezentat pentru Coreea un an mai bun sub aspect cinematografic, fata de dezastrul din 2008 (113 filme) realizandu-se 138 de filme. Cu toate acestea, Coreea este prezenta la Berlin, insa in afara competitiei. „I’m in Trouble” sau „Our Fantastic 21-st Century”, dar si alte filme coreene care au avut premiera la PIFF (Festivalul International de film de la Pusan) au fost invitate la Berlin. „I’m in Trouble” are de-a face cu temele conventionale ale iubirii si romantismului, fiind inspirat din experientele personale ale regizorului. In schimb, „Our Fantastic 21-st Century” e un portret trist al celor din generatia de 20-30 de ani – asa numita „generatie de 880.000 woni” in Coreea.

In acest an, la competitia pentru marele premiu participa 26 de filme, intre care si filme din Japonia sau China. „Caterpillar”, „Otouto”, „The Simple Noodle Story” sau filmului lui Wang Quan’an prezentat in debutul festivalului – Tuan Yuan – , sunt filmele asiatice care spera la marele premiu Ursul de Aur.

„Catterpillar” este regizat de Koji Wakamatsu, fiind inspirat din romanul lui Edogawa Rampo. Filmul spune povestea locotenentului Kurokawa, care se intoarce acasa cu medalii de pe front, insa fara maini si picioare, pe care le-a pierdut in lupta in China. Toate sperantele acestuia se indreapta spre Shigeko, sotia sa, care trebuie sa onoreze Imperiul si tara dand un exemplu tuturor indeplinindu-si datoria si avand grija de „bunul soldat”… Filmul va avea, la Berlin, premiera mondiala. Un film la fel de asteptat (deoarece s-a vorbit mult de acesta inca dinainte de a se filma) este „Otouto” („About Her Brother”), cel de-al 81-lea film din cariera stralucita a lui Yoji Yamada. Este vorba de povestea unui frate si a unei surori care se reunesc dup ace se afla ca fratele are o boala in stadiul terminal. Filmul a fost déjà lansat in Japonia (30 ianuarie), fiind prezentat la Berlin in incheierea festivalului, pe 21 februarie.

Yu Nan, membra a juriului din acest anChina este reprezentata prin filmul lui Zhang Yimou („Curse of the Golden Flower”, „House of Flying Daggers”), „The Simple Noodle Story”, lansat déjà in China si Hong Kong in decembrie 2009. Este vorba de un remake dupa prima productie a fratilor Coen, „Blood Simple”. Filmul urmareste viata proprietarului unui restaurant de galuste chinezesc, ce planuieste sa-si omoare nevasta infidela. In deschiderea festivalului, „Apart Together” al lui Wang Quan’an a avut o primire buna din partea spectatorilor si criticilor. Filmul spune povestea unei mari iubiri, pe fondul tragediei unei natiuni divizate: un soldat care a zburat din Shanghai in Taiwan in 1949 isi intalneste iubirea vietii sale decenii mai tarziu cand, ca om batran, se intoarce in Shanghai.

Nu in ultimul rand, India are si ea reprezentantii ei la Berlin. „Peepli Live”, produs de Aamir Khan, va fi prezentat in cadrul sectiunii „Berlinale Special”. „Just Another Love Story”, „The Man beyond the Bridge”, „The Well” si „Road Movie” sunt alte filme indiene ce sunt proiectate in aceste zile la Berlin. Dar filmul vedeta este mult asteptatul „My Name is Khan”, care e prezentat in afara competitiei. Acesta a fost proiectat mai intai pentru presa, apoi la premiera lui, pe12 februarie. Shah Rukh Khan a fost si el prezent la eveniment, calcand pe covorul rosu al vedetelor si organizand o conferinta de presa la care au putut participa doar jurnalistii acreditati.

O editie a 60-a dominata, asadar, de filmul asiatic. Cum nu se putea altcumva, din juriul Festivalului (al carui presedinte este cunoscutul Werner Herzog) face parte si actrita chineza Yu Nan, elogiata in tara ei natala ca „regina filmului artistic”, castigatoare a Ursului de Aur pentru rolul din „Tuya’s Marriage” si a premiului pentru interpretare la Festivalul de la Chicago, in 2008. In ultimul deceniu, 4 filme asiatice au castigat trofeul suprem; sunt mari sanse ca si in acest an, un film asiatic sa plece acasa cu Ursul de Aur. Ramane de vazut care va fi si parerea juriului in aceasta privinta.
Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

 

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>