“Assault Girls” este cea mai noua realizare a cunoscutului regizor japonez Mamoru Oshii, nimeni altul decat realizatorul lui “Ghost in the Shell” si al sequel-ului acestuia, “Ghost in the Shell 2 – Innocence”. Oshii, un apreciat regizor de animatii japoneze pentru micul si marele ecran, nominalizat la Palme D’or si Leul de Aur, e cunoscut pentru frecventa introducere in scenariul animatiilor sale a unor meditatii filosofice. Nici “Assault Girls” nu face exceptie. Oshii mereu a fost un cineast surprinzator si un scenarist plin de idei originale, scriind, intre altele, si scenariul celui care s-a dorit a fi primul anime… documentar (este vorba de “Musashi: The Dream of the Last Samurai”). Revenind, insa, la cariera lui regizorala, in anul 2001 acesta a regizat anime-ul “Avalon”, o poveste surprinzatoare despre o lume a viitorului in care tinerii devin dependenti de un joc video simulate numit Avalon. 8 ani mai tarziu, in 2009, Oshii a scris un scenariu si a pus bazele unui proiect indraznet intitulat “Assault Girls”,

Mamoru Oshii
Mamoru Oshii

 un live-action dupa anime-ul din 2001. In fapt, “Assault Girls” urmeaza 2 scurtmetraje, ambele parti ale unor filme de actiune legate intre ele, este vorba de “Assault Girl: Kentucky no Hinako (parte a “Shin Onna Tachiguishi Retsuden” – 2007) si “Assault Girl 2” (parte a Kill – 2008). In rolurile principale apar cateva actrite tinere dar deja consecrate in lumea filmului japonez: Meisa Kuroki (Crows Zero si Crows Zero 2, Dance, Subaru ! sau Space Battleship Yamato), Rinko Kikuchi (Shanghai, The Brothers Bloom, Babel) si Hinako Saeki (Uzumaki).

Intr-o lume a viitorului, dupa esecul sistemelor de guvernare clasice, lumea reala este in haos. Un sistem ce se baza pe planificarea economiei ca salvatoare a umanitatii s-a prabusit, iar liberul schimb a dus la disparitati regionale, razboiul civil devenind un status-quo. Nationalismul si intoleranta religioasa au pus stapanire pe planeta. Nereusindu-se restaurarea ordinii ratiunii, oamenii s-au vazut constransi sa revina la societatea primitiva. Insa unde ideologia si religia au dat gres, a reusit tehnologia. O societate utopica ce anunta venirea unui al doilea ev mediu s-a instaurat pe planeta. Pe acest fond, dar si al dezvoltarii tehnologice, a fost creat Avalon, conceput initial ca un simulator military de lupta RPG. Este vorba de un joc virtual ce a incorporat cele mai avansate cunostinte din domeniul fiziologiei creierului uman. In cadrul lui, mediul social s-a adaptat perfect dorintelor umane, iar jucatorii erau complet absorbiti in ambianta jocului printr-o simulare de frecventa joasa a cortexului cerebral. In universul virtual ce prinde viata in Avalon (f), concurentii erau intruchipati de niste avatare si rataceau asemeni unor vanatori singuratici, dezumanizati, pentru a vana niste creaturi gigantice care populau planeta ascunzandu-se asemeni unor viermi in adancurile pamantului. Fiecare jucator era pe cont propriu, si, asemeni jocurilor pe calculator, isi putea investi punctele castigate in gadgeturi, in mijloace de transport, in arme care ulterior ii erau utile in joc. Pentru a depasi Clasa A si a trece la un alt nivel al jocului, 4 singuratici se vad nevoiti sa se increada unul in altul pentru a putea lichida Seful Sfarsitului, un monstru gigant ce nu putea fi ucis individual. Dar ca si in lumea reala, firea umana nu poate fi schimbata nici de trecerea timpului, nici de progresul tehnologic, iar urmarile acestei asocieri nu pot sa fie decat previzibile.

Un film la granita dintre imaginatie si realitate, in care lumea virtuala capata valente puternic ancorate in realitate. Tehnologia poate duce la dezvoltarea unei societati, insa in absenta ratiunii si a sentimentelor umanizante o poate distruge, odata cu umanitatea insasi. Lumea din jocul Avalon este una in care dominca doar instinctele primare, ratiunea fiind ancora de rezerva la care personajele apeleaza doar din ratiuni strict legate de avansarea in respectivul universe virtual. Sugestive sunt cuvintele naratorului, care descriu perfect universul acestui film: “Esenta umanitatii a pierdut oamenii pe care ii cauta, si a gasit suflete in aceasta lupta salbatica.. Avalon […] este o lume populate de vanatori singuratici ce ratacesc in pasii artificiali ai jocului in cautarea prazii”. “Assault Girls” nu este un film usor de inteles de oricine, insa mesajul lui este mai mult decat de actualitate, intr-o lume a prezentului in care jocurile pe calculator au ajuns sa controleze cronofag imaginatia tinerelor generatii care ar trebui sa constituie viitorul acestei planete. Un viitor transferat cu ajutorul imaginatiei dincolo de ecranul monitorului, intr-o experienta unica, cum nu a mai fost suprinsa in vreun film japonez pana in prezent. Daca lumea Matrix era una colorata, lumea Avalon este una intunecata, cenusie si sumbra, aparent lipsita de speranta, in care odata intrat ti se injecteaza in creier pasiunea pentru respectivul joc, statuand asteptarile jucatorilor. Iar daca asteptarile se limiteaza doar la o vanatoare continua si la o continua renastere odata rapus de vocea inteligentei artificiale ce coordoneaza parametric jocului, orizonturile de asteptare nu pot sa fie decat limitate. O realizare futurista mai mult decat interesanta recomandata doar unei anumite categorii de spectatori, dar care ofera numeroase teme de meditatie asupra prezentului.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>