Anul viitor (2013), Bollywood-ul implineste un secol de existenta. De la primul film mut realizat pe taramurile strabatute de Gange, in 1913, trecand apoi momentul de rascruce din 1931 cand s-a lansat in India primul film vorbit si ajungandu-se pana in prezeent, filmul indian a avut un drum lung de strabatut, marcat de transformari si totodata de pastratea unei note traditionale si specifice ce constituie si astazi farmecul Bollywoodului. De filme indiene probabil a auzit toata lumea, de la Raj Kapoor la Shahrukh Khan, insa animatiile indiene par a fi ceva inedit chiar si pentru cunoscatorii infocati ai filmului indian. Desi India are o lunga tradutie si istorie in materie de film, in privinta animatiilor e o nou venita pe scena internationala. Prima animatie Indiana s-a facut in anii ’30, iar in anii ’50 s-a creat un departament ce urma a se ocupa de producerea de desene animate. In 1974 s-a realizat un scurt metraj animat educativ, traditional, al carui succes a determinat noi astfel de comenzi venite din partea televiziunii publice. Primul serial animat realizat in India a fost difuzat abia in 1986, iar apoi a urmat prima animatie 3D, “Roadside Romeo”, in 2008, o coproductie indiano-americana, prima colaborare intre o companie de productie indiana si celebra Walt Disney Company in materie de animatie. In acest an, UTV Motion Pictures in colaborare cu aceeasi Walt Disney Company, a lansat pe piata o animatie epica bine primita in India, “Arjun, the warrior prince”. Aceasta catapulteaza creativitatea realizatorilor direct intr-o epoca a mitului, indepartata si fascinanta, in care personajul Arjun, desprins din epopeea Mahabharata, isi arata talentul precoce mai intai in razboaie imaginare purtate in curtile pe unde se antrena, ca mai apoi sa anihileze numeroasa armata a maleficului Duryodhan intr-o maniera mai degraba contemporana.

In niste vremuri imemorabile, undeva intre anul 6.000 i.e.n si 500 i.e.n, Mahabharata ne spune ca traia un baiat pe nume Arjun, care de mic stapanea la perfectie trasul cu arcul. Inca de la 9 ani acesta deprindea artele martiale si isi cultiva trasaturile de razboinic in compania maestrului sau, guru Dronacharya. Pe atunci, regatul Hastinapur era condus de clanul din care facea parte si Arjun, Pandav (sau Pandava). Insa de mic Arjun si fratii lui au simtit nedreptatile la care erau supusi de verii lor, ce faceau parte din clanul rival Kaurav (sau Kaurava). Ca era vorba de o simpla intrecere cu caruri sau de o vanatoare, mereu cei din clanul Kaurav incercau sa triseze sis a provoace suferinta verilor din clanul Pandav. Insa timpul trece, iar Arjun devine un barbat in toata firea. Ceea ce ii lipseste, in ciuda numeroaselor antrenamente din copilarie, este curajul de a-l infrunta pe varul sau malefic Duryodhana. Profitand de un anumit context, Duryodhana reuseste sa-l detroneze printr-un siretlic pe tanarul print Arjun devenit intre timp rege si sa-l deposedeze de regat, de bogatii, sa-i umileasca familia si sa-l trimita intr-un exil lung de 13 ani. Pentru Arjun incepe un lung drum de descoperire a propriului razboinic din el, iar cand momentul in sfarsit va sosi, va incerca sa se razbune.

Povestea este spusa intr-o maniera inteligenta, dand impresia unui prezent indepartat de trecut in care personajului Yuvraj, un tanar increzator in sine, asemeni lui Arjun, insa lipsit de experienta razboinicilor adevarati, i se spune o poveste din timpuri apuse despre un erou pe nume Arjun. Tanarul ajunge sa-l admire pe acesta, dar sis a-l condamne pentru slabiciunile sale. Fara sa realizeze, aventura in care se implica cu ajutorul imaginatiei si a povestirii are valoare moralizatoare, maturizandu-l si invatandu-l sa fie un erou cumpatat. Ca realizare, animatia e deosebita. Efectele sonore sunt atent exploatate, iar suprapunerea lor peste imagini da senzatia unei realizari de exceptie. Doar scena cursei cu carurile sau cea a vanarii pestisorului de aur sunt cateva exemple elocvente a atentiei la cele mai mici detalii in vederea realizarii unei scene perfecte. Ca sa nu mai vorbim de maniera in care regizorul cu ajutorul echipei de la imagine reuseste sa redea atmosfera sumbra de la jocul cu zaruri, in care atentia spectatorului e concentrata pe intentiile malefice ale personajului negativ. De multe ori ai impresia, urmarind aceasta animatie, ca de fapt urmaresti un film de epoca spectaculos, cu imagini la scara larga de senzatie, ce-ti taie rasuflarea.

Pentru India, Mahabharata e una din cele mai importante epopei ale perioadei antice (alaturi de Ramayana) si cartea de capatai a hinduismului. Conform acesteia, Arjun a fost un erou al clanului Pandav, un talentat arcas si razboinic, ce a avut rolul crucial in invingerea rivalilor Kaurav in batalia de la Kurukshetra. In animatie, Arjun primeste tratamentul unui erou al filmelor de actiune, luptand neinfricat cu o intreaga ostire adevrsa si fiind prezentat sub forma unui baiat ce se transforma intr-un barbat adevarat capabil sa-si depaseasca frica, fustrarea, prin curaj. Exploatarea laturii eroice a personajului te face sa uiti ca urmaresti o animatie, trasaturile personajelor – atat cele pozitive cat mai ales cele negative – fiind scoase genial in evidenta de echipa de desenatori, fapt ce aminteste mai degraba de personajele din manga japoneze. Exista si o anumita doza de arte martiale inclusa in film, pe langa numeroasele scene de lupta spectaculoase si uneori destul de violente, aceste imagini stilizate facand deliciul spectatorilor. In schimb, unele personaje sunt prea caricaturizate, imaginea lor e dusa la extrem, lucru care probabil nu era necesar intr-o animatie recomandata persoanelor adulte.

O animatie foarte bine realizata, ce ne arata ca India nu e chiar atat de departe fata de realizarile numarului unu in domeniu din lume, Hollywoodul, cand vine vorba de calitate si stapanirea tehnologiei din domeniu. In mod evident “Arjun, the warrior prince” nu e o animatie pentru copii, insa poate fi urmarita de orice membru al familiei, avand o povste captivanta si fascinanta in acelasi timp. Daca va e dor de animatiile ce se faceau acum 20 de ani, in format 2D, nu ca cele de azi realizate toate pe calculator in format 3D, “Arjun…” e alegerea perfecta pentru o minunata calatorie in timp si un laudabil efort al realizatorilor indieni de a reda dintr-o perspectiva inedita un fragment din una din cele mai iubite povestiri mitologice indiene din toate timpurile.

Multumiri pentru traducere lui Redscorprion.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>