Lumea cazinourilor. Extravaganta, lux, decadenta. Cartofori si trisori, simpli jucatori naivi si adevarati maestri in stapanirea jocului de carti. Crupieri, mese de Baccarat, sisteme de supraveghere video, domni eleganti in fracuri, fum inecacios de tigara, pasiune, sunetul bilei invartindu-se la masa de ruleta. Averi facute peste noapte si pierdute intr-o clipa. O lume aparte, interzisa muritorilor de rand, o lume in care zeii zarurilor si norocului se joaca cu destinele muritorilor in cautarea fericirii efemere. E lumea care sa cladeste de obicei pe langa un hotel celebru, cu pretentii, vizitata de clienti instariti din intreaga lume. Fiecare jucator e atent scrutat din spatele camerelor de luat vederi, exista dosare intregi ce sunt studiate de persoane special angajate in securitatea cazinoului in momentul in care unul din jucatorii celebri isi face aparitia in local. Unele cazionouri ajung chiar sa aiba o proprie retea formata din fosti agenti NIS, ce obtin orice fel de informatie despre clienti, despre concurenta sau despre rivali. Cazinoul nu este decat o copie in miniatura a societatii, in care totul este organizat in asa fel incat totul sa fie mereu o afacere profitabila pentru patroni. Nu intamplator implicarea Mafiei in aceasta lume a dus, nu de putine ori, la adevarate razboaie de culise, cu consecinte mai mult sau mai putin previzibile.

“All In” inseamna, in poker, momentul in care jucatorul pune totul in joc. Inseamna o angajare totala si o presiune uriasa pusa pe adversar, care renunta sau mizeaza la randul lui tot. De obicei cand jucatorul spune “All In”, inseamna ca crede cu tarie in cartile pe care le are, iar in plan psihologic dobandeste un ascendent asupra adversarului sau. Acesta trebuie sa aleaga pasul urmator, soarta jocului. “All In”, pe langa presiune si adrenalina, presupune si un risc. Jucatorul risca totul pe-o singura mana, pe ultima caci in caz de pierdere, nu mai poseda nimic. Pentru personajul principal al acestui serial, totul este “all in”. Din frageda copilarie, totul este “ultima miza”. Viata incepe mereu de la zero, omul urca cat poate si cade din nou la punctul zero. Doar de el depinde daca gaseste resursele interioare de a se ridica din nou unde a fost sau de a accepta destinul ce i-a fost harazit. Dar in paralel cu lumea cazinourilor, aceasta lume a jocurilor de noroc are si o fata intunecata, cea a jocurilor de noroc ilegale, desfasurate in saloane clandestine, undeva ascunse bine in spatele unor depozite sau hale parasite, in case darapanate, in care impatimiti de tot ce inseamna pariuri isi traiesc pasiunea la maxim, departe de bratul lung al justitiei si al legilor. Iar totul devine si mai incitant cand stii ca jocurile de noroc sunt interzise si pedepsite prin lege, chiar si in zilele noastre (serialul a fost realizat in 2003) fiind acceptate jocurile de noroc doar in cazinourile legale, ce platesc sume uriase la bugetul de stat. Dar cand spui jocuri ilegale de noroc, nu poti sa nu asociezi cu ele gastile de cartier, camatarii, gainarii, pariorii, intr-un cuvant lumea interlopa. Banul dintotdeauna a fost ochiul dracului, si indiferent de sursa lor de provenienta, ei au asigurat ascensiunea si totodata si reversul acesteia, decadarea celor care nu au stiut sa-i pretuiasca. Pentru ca omul este o fire lacoma, care are vise si sperante, iar cand iti construiesti o viata catarandu-te pe bani pentru a-ti implini un vis, uneori poti aluneca si rata totul. Atunci cand mizele sunt uriase, si riscul de a pierde sau miza totul e urias. Poate flerul sau al saselea simt sa schimbe regulile nescrise ale acestei lumi ? Poate el sa influenteze destinul si sa-l schimbe in mod incontestabil ?

Kim In-Ha, orfan de la o varsta frageda, ramane in grija unchiului Kim Chi-Soo, un trisor marunt de Go Stop (joc de carti traditional coreean) si invata de mic toate trucurile jocului, dar si psihologia jucatorilor. Pe nesimtite In-Ha creste in umbra unchiului sau trisor, isi vede de scoala (fara prea mare tragere de inima), dar si isi incroperste, conform regulii locului, o mica banda de cartier al carui sef devine. Isi obtine veniturile din furtul si valorificarea bagajelor calatorilor naivi dar si din pacalirea impatimitilor de jocuri de noroc. Aceasta este treapta cea mai de jos a infractiunii organizate.

Net superiori sunt cei din banda “Ursilor bruni” care au deja depozit de bunuri – al doilea nivel din piramida infractionala a lumii interlope. Acestia traiesc din camatarie, escrocherii versate, intimidare, taxa de protectie sau din indeplinirea, contra cost, a diferitelor misiuni punitive la comanda superiorilor, mergandu-se de la simple batai la crima. Banda “Ursilor bruni” e condusa de Yim Dae-Chi si de fratele acestuia, Yim Dae-Soo.
Pe treapta urmatoare a piramidei se afla Choi Do-hwan, un patron de cluburi, al unui cinematograf si chiar al unui hotel de lux. Acesta controleaza mai multe bande de cartier si are afaceri necurate care ii aduc o multime de bani negri, pe langa putere. Fiul lui, Jung-Won, e coleg de clasa si prieten cu In-Ha. Dar o vorba spune: “pestele cel mare inghite pestele cel mic”, si, desigur, si Choi Do-hwan are la randul lui un superior: pe “presedintele” Suh Seung-Don. Acesta e in varful piramidei, avand legatura si prestand servicii diversilor politicieni corupti, in schimbul unui lucru pe care nimeni din celelate trepte nu il poseda: influenta.

In afara lumii interlope, dar mereu legata indirect de aceasta e Min Soo-Yeon. Orfana de mama, aceasta porneste in cautarea tatalui ce i-a abandonat, si care este proiectionist la cinematograful gangsterului Choi Do-hwan. In-Ha o intalneste intamplator in tren, dup ace ii fura o pretioasa cutiuta muzicala, si se indragosteste la prima vedere de ea. Mai apoi, destinul ii aduce impreuna pe cei trei copii – In Ha, Jung-Won si Min Soo-Yeon – cand tatal fetei este atacat de banda Ursilor Bruni, carora le era dator vandut. Amandoi baietii se indragostesc de Soo-Yeon si sar in apararea tatalui acestuia, dar incidentul va avea reperuciuni asupra viitorului lor. Pe de o parte va da nastere la o prietenie care va rezista peste ani, dar pe de alta parte va schimba radical viata celor 3. Anii trec cu greu, aducand cu ei pentru unii bucurii, pentru altii nefericire. Si din nou destinul – cine altcineva ? – ii va aduce din nou impreuna. Lumea s-a schimbat, dar ei au ramas in suflet cu amintirea prieteniei din copilarie. Dar oare iubirea, asipratiile fiecaruia si banii vor reusi sa pastreze neintinata prietenia lor odata pura ? Drumul lor in viata e presarat de intrigi, gelozie, tradari, inscenari, razbunare, remuscari, nadejde si… multa dragoste, iar rezultatul este o poveste extraordinara in care se poate spune fara rezerve ca toti s-au ghidat dupa un singur principiu: “All In”.

“All In” este primul serial regizat de Yu Cheol-yong, cel care recent a regizat si “Poseidon” si “Swallow the Sun”. Despre “Swallow the Sun” unii au spus ca ar fi un “All In” 2, bazandu-se insa doar pe decorul paradisiac al insulei Jeju si al lumii jocurilor de noroc, pe experienta regizorului din serialul sau de debut si pe distribuirea in el a catorva actori din roluri secundare din “All In” (plus unul din protagonisti). In realitate, “Swallow the Sun” a fost doar o copie palida a ideii din All In, cam ce a fost “Athena” pentru “IRIS”, cu precizarea ca protagonistii din Swallow the Sun – cu o singura exceptie – nu au avut numele protagonistilor din All In). Iar “All In” a fost, la vremea difuzarii lui pe postul SBS (ianuarie-aprilie 2003) un mare succes in Coreea de Sud, fiind recompensat pe masura. Scenariul este semnat de un nume mare in domeniu, Choi Wan Kyu, omul din spatele unor seriale de mare succes precum Lobbyist, IRIS, Kingdom of the Winds, Jumong, Swallow the Sun sau mai recent Midas. Dupa spusele sale, povestea e inspirata din viata unui cunoscut jucator de poker, Jimmy Cha, nascut in Coreea dar care s-a stabilit in Statele Unite, unde si-a facut un nume in pokerul profesionist. Acest jucator impatimit este interpretat in serial de Lee Byung Hoon (personajul Kim In-Ha), un actor ce nu mai are nevoie de nici o prezentare si care pe durata celor 24 de episoade da un adevarat recital actoricesc. Ji Sung (protagonistul din Swallow the Sun si Protect the Boss) il interpreteaza pe Jung-Won, intr-un rol cheie pentru serial, deoarece acest personaj desi provine dintr-o familie “patata” de banii murdari ai afacerilor necurate ale tatalui, incearca sa-si depaseasca conditia, dar care odata invatand regulile jocului se afla intr-un permanent conflict interior si intr-o dilema: sa urmeze calea sufletului sau cea a visului, a carui implinire i-ar aduce o satisfactie mai mult materiala. Doi actori din indragitul serial “Hotelier” reapar in roluri importante in “All In”: Song Hye Kyo (protagonista din Hotelier, dar si din seriale precum Full House sau Autumn Tale) in rolul Min Soo-Yeon, si Hu Joon Ho (antipaticul director Oh din “Hotelier), in rolul Yoo Jong-Ku, prietenul de nadejde al lui In-Ha. Serialul i-a adus lui Lee Byung Hoon 3 premii de interpretare (la Baeksang Art Awards si SBS Drama Awards), iar partenerei sale Song Hye-kyo doua premii la SBS Drama Awards.

Un serial de nota 10, care pentru multi va ramane unul preferat. In mod cert “All In” este, prin combinatia de romantism, drama si actiune unul din cele mai reusite seriale coreene ale tuturor timpurilor, amestacand perfect mai multe genuri pe fondul unei povesti superbe care va va tine cu sufletul la gura episod de episod. La un moment dat ai impresia ca lumea din Hotelier s-a mutat in All In, iar mai apoi, datorita intrigii captivante, te trezesti intr-o lume de care te vei indragosti imediat datorita personajelor si coloanei sonore remarcabile, dar si rasturnarilor de situatie pline de neprevazut. Originalitatea lui “All In” consta in absenta cliseelor care abunda in serialele recente ce parca nu mai au nimic nou de spus, astfel ca fiecare scena aduce senzatia de prospetime, chiar daca au trecut deja 9 ani de la realizarea lui. Iar actorii, desi sunt mai tineri decat ii cunoastem, ne sunt atat de familiari incat tindem sa credem ca nu imbatranesc niciodata. Cel putin asa ne vor ramane in suflete, in rolurile in care ne delecteaza si ne aduc atata bucurie.
Traducerea acestui serial – desigur, impecabila ca de obicei – a fost facuta de Mitzi51, si pe langa multumirile pentru efortul depus mai trebuie mentionat faptul ca termenii specifici jocului de poker (ce nu lipsesc aproape din fiecare episod) au fost tradusi exact in urma consultarii unor persoane cunoscatoare a semnificatiei acestor termeni. A rezultat o traducere de calitate, curata in exprimare, care nu poate decat sa sporeasca placerea vizionarii serialului.

Articol realizat de cris999 in colaborare cu iulianatotu – asiacinefil.com

3 Comments

  1. UN SERIAL DE FOARTE BUNA CALITATE, DAR….GREU.O lume aparte, dura, greu de ,,digerat”.Prezentarea este excelenta si va multumesc!

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>