Rebel - Thief who stole the peopleIn lumea reala, Coreea se lupta cu efectele negative al scandalului Choi Soon-sil, prima din persoanele implicate in scandalul politic ce se invarte in jurul Presedintei Coreei de Sud, aceasta fiind acuzata de folosirea influentei si luarea de decizii politice in scopuri personale. Dar Choi si acolitii acesteia (inclusiv scandalul in care e implicata celebra companie Samsung, al carei vicepresedinte, mostenitorul imperiului Samsung, a fost arestat) se eschiveaza, infuriind societatea coreeana cu singurul raspuns dat nenumaratelor intrebari, acesta fiind “nu imi aduc aminte”.

Telespectatorii tanjesc dupa justitie si o gasesc in lumea serialelor, posturile tv difuzand seriale ce spun povesti ale oamenilor obosnuiti ce lupta impotriva injustitiei si a abuzului de putere.

Serialul istoric „Rebel: Thief Who Stole the People”, difuzat de MBC, thriller-ul “Defendant” de la SBS sau comedia “Good Manager” de la KBS au rating-uri mari si pentru ca a izbucnit acest scandal care a impresurat societatea coreeana.

„Rebel: Thief Who Stole the People”, in care joaca Kim Sang-joong si Yoon Kyun-sang, spune povestea lui Hong Gil-dong, un cunoscut personaj din literatura coreeana care a trait in perioada Joseon. Primul din cele 30 de episoade ale serialului, in care se deruleaza viata plina de greutati a lui Amogae, tatal lui Hong Gil-dong, ce nu era decat unul din sclavii unui nobil hraparet, a avut un rating de 10%. Amogae a muncit din greu pentru stapanul sau, dar rasplata pentru sacrificiile si muncile facute de-a lungul intregii sale vieti a fost uciderea sotiei sale chiar de cel care ii era stapan, care dorea sa obtina putinul castig pe care Amogae reusise sa-l stranga pentru a cumpara libertatea familiei sale. Amogae se razbuna ucigandu-si stapanul si incepe o noua viata, visand la o lume ideala in care nu exista discriminarea bazata pe sclavagism. Fiul sau, Hong Gil-dong, cu o putere supraomeneasca, devine primul revolutionar si dizident politic al Joseonului, castigand inimile oamenilor.

Printr-o puternica comparatie intre el si regale Yeonsan, un tiran care in timpul peioadei de doliu pentru mama sa care a murit otravita, a decis mai multe epurari masive, nepasandu-i de felul in care traiau oamenii, serialul demonstreaza ce este puterea si cum se poate administra aceasta. “Faptul ca am recurs la o figura istorica fictiva si am reinterpretat viata sa in aceasta perioada arata ca publicul gaseste o similitudine intre acea perioada istorica si zilele noastre”, a declarat criticul literar Jung Duk-hyun.

Defendant korean dramaIn thriller-ul “Defendant”, Park Jung-woo, un procuror din cadrul Biroului de Procuratura al Districtului Central din Seul, interpretat de Ji Sung, se trezeste intr-o zi condamnat la moarte pentru uciderea sotiei si fiicei sale. Suferind de amnezie temporara, personajul se lupta sa-si recupereze memoria si sa se dezvinovateasca in fata legii. Serialul de 16 episoade a fost in preferintele telespectatorilor, in fiecare zi de luni si marti obtinand rating-uri de 22,2%, la nivel national.

Comedia “Good Manager” in care joaca Namkoong Min in rolul contabilului Kim Sung-ryong, reflecta asupra vietii unui mic functionar. Companiile delapideaza, si atunci cand acest lucru iese la suprafata, functionarii, in locul reprezentantilor cu functii mari, sunt cei facuti responsabili, fiind sacrificati si obligati sa isi dea demisia. Serialul ia forma unei comedii negre ce are un mesaj social si spune povestea a doua cazuri de delapidare, unul mic si altul mare; hoti mai marunti sau hotii cei mari. Producatorul serialului, Cho Young-gwang, a spus ca a vrut sa spuna ca speranta este intotdeauna in mintea oamenilor in vremuri de restriste. Telespectatorii au avut un raspuns pozitiv la serialul difuzat miercurea si joia, acesta avand un rating de aproape 20%.

Kim Kyo-suk, un critic cultural, a spus ca “televiziunile au difuzat deseori seriale care au relevanta in societatea moderna coreeana.” “Fiecare din noi traim viata unui rebel, a unui inculpat sau a unui manager.”

Precum Amogae in “Rebel”, parintii din societatea de azi, care au muncit din greu pentru familiile lor, se simt defavorizati de cei ce detin puterea. Precum Park din “Defendant”, care sufera din cauza vinei ca este implicat in uciderea sotiei si a propriei fiice, oamenii care au vazut copii fara de vina cum se scufunda in apele negre (N.T. Referire la dezastrul Sewol in care un numar insemnat de copii au murit inecati), simt acelasi lucru. “Acele situatii nu au fost ce au dorit personajele. Vremurile nepotrivite i-au determinat sa se ridice si sa lupte, iar aceste seriale arata cum se lupta impotriva abuzului de putere si a greselilor facute de societate. Fara aceste povesti, cum am putea indura vremurile dificile in care traim?”, a incheiat criticul cultural.

Curentul pare a cuprinde tot mai mult si cinematografia coreeana, filme recente precum „The King”, „The Master”, „Inside Men” sau „Proof of Innocence” vorbind despre acelasi gen de lucruri: coruptie, injustitie sociala si sete de dreptate a omului de rand. Filmul, ca e de televiziune, serial sau lungmetraj pentru marele ecran, pare a fi barometrul cel mai bun al realitatilor unei societati.

Articol realizat de chocolate_cleo – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>