72 Martyrs (cunoscut si ca “72 Heroes”) este o drama politica chinezeasca inspirata din fapte reale consemnate in istoria Chinei de dinainte de cel de-al doilea razboi mondial. Regizat de Derek Chiu, un regizor talentat dar care inca nu a avut sansa unui blockbuster care sa-l consacre ca un nume mare al cinematografiei chineze, “72 Martyrs” este un film realizat in intregime cu fonduri din China continentala (nu din Hong Kong), din distributia caruia fac parte figuri cunoscute pe continent: Wang Jiancheng, Eric Tsang, Elanne Kwong, Wu Jiahui sau Zhao Bingrui. In 1954, o versiune mai veche a incidentelor surprinse in film a fost reflectata in pelicula “The 72 Martyrs of Canton”, vorbita in mandarina si realizata in Hong Kong. Acest film avea ca scop celebrarea celui de-al doilea mandat al presedintelui Taiwanului Chiang Kai-shek. Desi avem de-a face cu un film politic, productia din 2011 e mai degraba o drama realista ce prezinta in amanunt culisele miscarii revolutionarilor chinezi de la inceputul secolului XX, al caror lider Sun Yat-sen a devenit o emblema pentru istoria acelei perioade si a luptei impotriva dinastiei Qing (va mai amintiti de eroul a carui viata trebuia protejata cu orice pret in “Bodyguards and Asssassins” ?)

Care sunt faptele istorice reconstituite in acest film ? Pe 27 aprilie 1911, doctorul Sun Yat-sen (foto) a declansat o revolta armata impotriva dinastiei Qing. Aceasta a fost pusa la cale de revolutionarii chinezi ce s-au intalnit cu Sun Yat-sen in Malaya in noiembrie 1910, unde s-a decis lansarea unei revolte decisive in Guangzhou. Aceasta s-a produs la 27 aprilie 1911, cand revolutionarii aproape au reusit sa puna mana pe Guvernatorul provinciei, insa intr-un final acesta a reusit sa fuga. In scurt timp, revolutionarii au fost depasiti numeric de fortele imperiale repressive, ce aveau un serviciu de informatii extrem de activ. Mai mult de 130 de persoane au atacat birourile guvernamentale timp de o zi si o noapte. Revolta a fost un dezastru pentru revolutionari, din cele 130 de persoane 72 fiind ucise iar cadavrele expuse in public. Intr-un final, Pan Da-wei, unul din putinii supravietuitori (care, se va vedea in film, nu a participat la actiunea sinucigasa a colegilor revolutionary in urma unei decizii a grupului d eultim moment), un membru al Societatii Aliantei, si-a riscat viata pentru a ingropa trupurile celor 72 de martiri in Huanghuagang. In 1932, numarul total al revolutionarilor ucisi in timpul revoltei a crescut la 86, insa datorita traditiei, lumea le mai spune acelor eroi si astazi “ cei 72 de martiri de la Huanghuagan”. Mormantul acestora a fost ridicat in 1918, in prezent acel loc aflandu-se intr-un parc din Huanghuagang. In spatele pietrei de mormant se afla un monument de granit pe care e inscris numele celor 72 de martiri, iar in varful ei se afla o replica a Statuii Libertatii. Istoria spune ca ziua martiriului a insemnat punctul de pornire al unei revolutii, care a durat mai multi ani, doctorul Sun Yat-sen fiind considerat precursorul revolutiei democratice din China.

Octombrie 1900. Shi Jianru pune la cale un atentat cu bomba la viata Guvernatorului Guanghzhou-ului, atentat care esueaza si-i aduce arestarea si mai apoi executarea. 11 ani mai tarziu, in 1911, Pan Da-wei, seful miscarii locale revolutionare clandestine din Guangzhou, soseste pe mare in provincie, aducand cu el in mod ilegal arme. Reusind sa pacaleasca vigilenta punctului de control, acesta transmite armele colegilor revolutionari, iar cu prilehul aniversarii zilei de nastere a negustorului si interlopului Fang, are loc un atentat la viata Lordului Li, ministrul Marinei. Atentatul esueaza, fapt ce duce la inasprirea masurilor se securitate din oras. Sosirea in oras a domnului Luo, tocmai din Penang (Malayezia), discipol apropiat al revolutionarului Sun Yat-sen, urmeaza sa animeze miscarea revolutionara. Acesta isi asuma dificila misiune de a face rost de bani pentru miscare incercand sa se foloseasca de o donatie pentru un orfelinat, venita din partea potentului interlop Fang. Pentru a-si indeplini telul, Luo il ajuta pe Fang sa castige controlul asupra zonei detinute de o banda rivala si apeleaza la ajutorul fiicei lui Fang, o tanara indrazneata cu viziuni revolutionare.

Ca realizare, filmul prezinta destul de fidel evenimentele istorice, insa insista in special pe contributia catorva dintre personaje la declansarea rebeliunii. Nu este un film dinamic, evolutia subiectului este foarte lenta, cu multe scene de interior si discutii nesfarsite. Actiunea lipseste aproape cu desavarsire, nici macar revolta nefiind redata in vreo secventa in final. Interpretarea personajelor este buna, iar dialogurile uneori sunt de-a dreptul stralucite. Fiecare personaj isi are propria viziune despre telul propriei sale vieti, ins ape toti eroii dedicati cauzei trezitii Chinei la viata ii uneste idealul (utopic) unei lumi mai bune, in care toti sa fie egali. Impresionante sunt cuvintele profesorului Luo, care descriu perfect esenta rostului vietii unui erou: “In momentul in care ne nastem, incepem sa pierdem. Ne pierdem copilaria, tineretea, iubirea… si vom continua sa pierdem pana ne pierdem vietile. Ce ramane pentru a dovedi existenta noastra ? Pentru a demonstra ca am trait ? Niste funeralii in care bombele devin laurii victoriei. Nu e o oportunitate pentru oricine. Cel putin in timpul acestor vremuri false, putem demonstra ca vietile noastre nu sunt false.”

Un film din care se pot trage o multime de invataminte, deloc impregnat de propaganda, care ne arata ca chinezii stiu mai bine decat oricine sa-si respecte eroii si sa arate faptele lor intregii lumi si in mod obiectiv. E adevarat ca regimul ultimei dinastii chineze, Qing, a fost rastignit de comunistii chinezi si folosit ca exemplu elocvent al impiedicarii implinirii idealului unei tari in care toti sa fie egali. Insa problema trebuie privita obiectiv, iar regimului opresiv al dinsatiei Qing ar trebui sa i se adauge si fenomenul care a cuprins de mai bine de un secol Europa odata cu Revolutia franceza, si care spre sfarsitul secolului XIX a dus la desteptarea constiintei nationale. In China, acest val al ideilor novatoare si-a facut aparitia la inceputul secolului XX, iar in centrul lor se afla poporul, cel care pana atunci nu a contat decat in calitate de platitor de dari. Aparitia acestor idei, dar si a influentelor occidentale a dus la erodarea institutiei monarhice, care, disperata ca-si va pierde privilegiile vechi de milenii, a recurs la arma controlului prin actiuni represive. Filmul ar fi fost mult mai captivant daca s-ar fi insistat pe prezentarea mai mult decat a unei povesti a vietii unui erou prins in valtoarea evenimentelor, dar bugetul alocat nu a permis acest lucru. Un lucru este cert: inarmati cu multa rabdare, veti putea descoperi in “72 Martyrs” un film dramatic, bine realizat, o fresca fidela a unei societati in schimbare, in care mai existau eroi dispusi sa-si sacrifice vietile pentru un ideal nobil.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>