Poate filmul de epoca al anului 2010 in Japonia, “13 Assassins” il are in scaunul regizoral pe legendarul regizor Takashi Miike. De 20 de ani acesta ne desfata cu cel putin 2 filme regizate pe an (peste 70 de realizari pana in prezent), fiind unul dintre cei mai prolifici regizori japonezi contemporani. Desi multi il cunosc pe Miike datorita stilului sau noncomformist si filmelor sale pline de violenta si cruzime, acestea se disting prin calitatea lor ireprosabila, iar cand calitatea si cantitatea se intrepatrund armonios, singurul rezultat este un regizor de exceptie. De aici pana la recunoasterea internationala mai e doar un singur pas, pe care Miike l-a facut fara probleme prin filme precum Audition, Ichi the Killer sau Crows Zero. “13 Assassins” este un film dintr-un gen – epic – rar abordat de Miike. Varianta de film care a avut premiera mondiala in mai 2010 la Festivalul International de Film de la Cannes are 126 de minute, fiind versiunea internationala din care s-au taiat unele scene considerate mult prea dure. Doar aceasta versiune va circula in cinematografele din intreaga lume, versiunea originala a filmului, de 141 de minute, urmand a fi lansata doar pe dvd.

Filmul lui Miike este inspirat dintr-un eveniment petrecut in realitate, consemnat de istoria Japoniei. Acesta a mai fost ilustrat intr-un clasic uitat de timp, “Jusan-nin no shikaku”, un film alb-negru regizat de Eiichi Kudo in 1963. Scenariul este scris de Daisuke Tengan, iar in rolurile principale apar Koji Yakusho (Memoirs of a Geisha), Takayuki Yamada, Hiroki Matsukata sau Kazuki Namioka. “13 Assassins” este produs de nimeni altul decat Toshiaki Nakazawa, care pare a fi prins gustul succesului odata cu “Departures”, laureat cu Oscar pentru Cel mai bun film strain in 2009. Producator executiv a fost britanicul Jeremy Thomas, cel care a adus de-a lungul timpului pe piata internationala de film o serie de filme asiatice de succes, precum The Last Emperor”, “Merry Christmas, Mr. Lawrence” sau filmul lui Kitano, “Brother”. Inca dinainte de premiera la Cannes, Toho a achizitionat drepturile de distributie in Japonia, preconizand succesul pe care “13 Assassins” urma sa il aiba. Si nu s-au inselat, pentru ca filmul a fost nominalizat la Leul de Aur in cadrul celei de-a 67-a editii a Festivalului International de Film de la Venetia, iar in decembrie 2010 la Premiile Academiei Japoneze de Film, unde a pierdut titlul de filmul anului in fata thriller-ului psihologic “Confessions”. Pe 29 aprilie 2011, “13 Assassins” va avea premiera si in Statele Unite.

Despre ce este vorba in “13 Assassins” ? In timp ce Franta semna Tratatul de la Tangiers in urma victoriei in primul razboi franco-marocan, in timp ce in America James Knox Polk devenea presedintele care va continua politica agresiva de anexare de noi teritorii, politica care in curand avea sa duca la primul razboi americano-mexican, in timp ce Samuel Morse transmitea primele mesaje telegrafice, care vor revolutiona comunicatiile la distanta, avand un efect evident inclusiv in desfasurarea razboaielor, in Japonia feudala totul parea a fi incremenit. Nobilii japonezi erau impartiti pe clanuri, iar Sogunul era ales de principalele si cele mai puternice clanuri japoneze. Japonia anului 1844 era una in care razboaiele se incheiasera, iar samuraii aproape devenisera o casta care nu-si mai justifica rolul in societate, sabiile nemaifiind scoase din teaca. In aceasta atmosfera de dolce-farniente, linistea este tulburata de fratele vitreg mai mic al Sogunului, lordul Naritsugu, ale carui porniri sadice la adresa propriilor supusi ameninta stabilitatea interna. Pentru a impiedica ascensiunea acestuia, care ar fi dus la distrugerea sistemului sogunatului,  lordul Doi, sfetnicul de taina al Sogunului, primeste ordin de la acesta sa rezolve in mod “discret” chestiunea fratelui sau vitreg. Drept urmare, ia legatura cu Shinzaemon Shimada, un samurai in slujba Sogunului, care primeste misiunea de a strange cat mai multi samurai adevarati ce urmeaza a primi misiunea secreta a asasinarii maleficului lord Naritsugu. Intr-un final se vor strange doar 13 samurai, care, cu codul Bushido in suflet si cu dorinta de a mai manui o data sabia pentru un tel nobil, isi vor pune in joc vietile pentru indeplinirea misiunii.

Structura narativa a filmului este destul de interesanta si, totodata, tipica acestui gen de filme in cinematografia japoneza. La inceput avem parte de o serie de scene violente – specialitatea casei la Miike: un hara-kiri, mutilari, uciderea intr-un mod sadic a unor oameni nevinovati, scene ce nu fac decat sa exerseze fascinatia pentru grotesc a regizorului, ce i-a adus faima internationala. Dupa ce aceasta introducere sangeroasa se incheie, filmul intra intr-o faza mai linistita (pe alocuri chiar amuzanta), tipica filmelor de aventuri japoneze: se strange un grup de eroi care se intalnesc in diverse situatii (unele dintre ele nastrusnice) si pun la cale planul care trebuie sa conduca filmul in cea mai importanta parte a sa:  o lupta de proportii intre forte disproportionate numeric. Criticii sunt de parere ca scenele luptei finale (care dureaza peste 40 de minute) sunt cele mai bune scene de actiune filmate vreodata de Miike. Intr-o oarecare masura, la un moment dat ai tendinta sa faci comparatie cu “Cei sapte samurai” a lui Kurosawa, vazand cum se strang cei 13 eroi, si mai ales vazandu-l pe al 13-lea ca pe un posibil bufon. Insa in ultima parte a filmului, personajul se transforma, si din bufonul extrovertit insarcinat cu buna dispozitie se transforma intr-un cu totul alt personaj, ceea ce constituie o deosebire majora de personajul similar al lui Kurosawa din “Cei 7 samurai”.

“13 Assassins” ramane una din cele mai mature opera cinematografice ale lui Takashi Miike, cu imagini care oscileaza de la grotesc la descrierea frumusetile naturale ale Japoniei si, mai ales, cu scena luptei finale ralizata aproape in intregime fara efecte speciale, intr-un secol al vitezei in care tehnologia a pus stapanire pe Cetatea Eterna, unde rar mai vezi un film de talia lui “13 Assassins” realizat cu cascadorii reale si interpretari naturale ale unor actori trecuti demult de prima tinerete, unii aflati chiar in pragul varstei a treia. Asadar, exista toate ingredientele si premisele pentru o productie epica memorabila, care va aminti tuturor amatorilor filmelor cu samurai de vremurile de aur ale acestor productii,  cand Akira Kurosawa aducea samuraiul la rangul de exponent cel mai de pret al Japoniei feudale.

Traducerea filmului, efectuata de Asia Team Romania, este in premiera absoluta in Romania, fiind doar una din surprizele cu care asiacinefil.com isi rasplateste userii fideli in aceasta primavara.

Vizionare placuta !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

1 Comments

  1. Estetic synopsis, iar de felul în care ai constituit schiţa scenariului nici nu mai zic, de altfel toate rezumatele voastre sunt formidabile.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>